"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. október 12., szerda

Ne csak a frizura miatt pillantsunk a tükörbe

Miről árulkodik a nyelvünk?  A nyelv egyes elváltozásai  sokkal ékesebben beszélnek, mint a bonyolult orvosi berendezések. Ha ezt tudjuk, megelőzhetjülk,  vagy hatékonyabban kezelhetjük a bajt. Mire kell figyelni? 

Ha a nyelv jelentős része „sápadt”, halvány és lazacra emlékeztető színű, az a szervezet legyengült állapotát tükrözi. Általános immungyengeségre, vérszegénységre, esetleg alacsony vérnyomásra utal. A téli hónapok vagy egy súlyosabb betegség után gyakori ez az elváltozás.
 
Gyógymód: Azonnali vitaminpótlás szükséges. Az Aloe vera és a homoktövis-készítmények, a kasvirág, az algák jó immunerősítők. A vérképzésben pedig a csalántea vagy a gyógynövényekből készült Kräuter Blut szirup segíthet.

Ha duzzadt a nyelv, akkor a szervezet vízmegtartási problémájával van gond. Kialakulhat, ha túleszed magad, vagy túl sok só, alkohol kerül a szervezetedbe. Ennek eredményeképp felborul a szervezet folyadékegyensúlya, és elkezdi megkötni a vizet. Amikor a nátrium és a só közötti arány megváltozik, a vese vizet tart vissza, hogy fel tudja hígítani a nátriumot. Megduzzadhat meleg és párás időjárástól is, mivel a szervezet vízkészlete ilyenkor hűtőberendezésként működik.
 
Gyógymód: Mivel a szervezeted ekkor érzékenyen reagál a sóra, csökkentsd a mennyiséget. Az áfonyalé, a fekete és zöld teák jól ismert vízhajtók, de ezen kívül az uborkának, a spárgának, a zellernek, illetve a magas víztartalmú gyümölcsöknek – mint a görögdinnyének is – van vízhajtó hatásuk. Azonban mindegyik vízhajtóval óvatosan kell bánni, ugyanis ha túlzásba esel, létfontosságú folyadékot és ásványi anyagokat is veszíthetsz, ami a szervezet dehidrációjához vezethet.
Abban az esetben, ha vastag lepedék fedi a nyelvet, az valamilyen gyulladásra utaló tünet. Jellemzően bakteriális vagy vírusos fertőzés okozta lázas betegeknél fordul elő, de utalhat felgyülemlett váladékra az emésztőrendszerben is. Ha csak a nyelv egyik fele lepedékes, akkor az érintett oldalon lévő gyulladt fog is okozhatja. Rontja a helyzetet a szénhidráttartalmú ételek fogyasztása, illetve ha hosszabb ideig visszamaradnak a szájban a táplálékok, mert hozzájárulnak a fokozott savtermeléshez. Mivel a lepedékben a baktériumok savakat termelnek, hosszú távon fogszuvasodást is okozhatnak.

Gyógymód: Kiskanál vagy nyelvkaparó segítségével szabadulj meg a nyelvet borító lepedéktől. Fogkefét ne használj, mert könnyen megtelepszenek sörtéi között a lepedékben tenyésző baktériumok. Akár bélhurut, akár betegség okozza, kerülendő a tejtermékek, szója, hüvelyesek fogyasztása, és javasolt hurutoldó ételeket fogyasztani, mint a hagymafélék, kamillatea. Étkezések után érdemes fogat mosni, mert a fluorid megakadályozza a baktériumok elszaporodását és a savtermelést.

A vörös színű, vérbő nyelv magas vérnyomásra, vérpangásra utal. Ha élénk színe mellett még száraz is a felülete, akkor jelentheti a szervezet B12-, B3-vitamin-hiányát is. A száraz nyelv továbbá folyadékhiányra is felhívhatja a figyelmet, de cukorbetegség is állhat a rendszeresen tapasztalt nyelvszárazság hátterében.
A nyelv bevörösödése lázas állapot következménye is lehet, de egyszerűen reagálhat a szervezet így erősen fűszerezett étel hatására is.

Gyógymód: Feltétlen ügyelj a folyadékpótlásra, illetve ellenőrizd a vércukorszintedet, hogy rendben vannak-e az értékek. A sörélesztő, a barna rizs természetes B-vitamin-dús táplálék.

Ha a nyelv felszínén elszórtan foltokat találsz, akkor a nyálkahártya megsérülését jelezheti. A foltokban lehámló lepedék a belső szervek közül a lép és a gyomor elégtelen működésére utalhat. Emésztési problémák, rejtett ételallergia vagy B-vitamin-hiány lehet a háttérben.
 
Gyógymód: Kerüld a fűszeres, nehéz ételeket. Támogasd a bélflórádat élőflórás joghurt (Activia) rendszeres fogyasztásával, de probiotikum-tartalmú táplálék kiegészítők szedése is javasolt, amelyek segítik a sérült bélflóra felépülését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése