"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. július 26., csütörtök

A londoni olimpia érmei

A londoni székhellyel működő Rio Tinto nevű bányászati cég összesen nyolc tonnányi rezet, ezüstöt és aranyat szolgáltatott a 2012-es olimpiai és paralimpiai érmekhez. A nyersanyagok döntő hányadát Utah állambeli külszíni bányájából, mintegy egy százalékát pedig mongóliai lelőhelyéről nyerte ki a cég, főleg robbantásos módszerrel.

A világ legjobb sportolói ezekért az érmekért utaznak Londonba.



A kitermelt ércet először kosárlabda méretű darabokra törték, amelyek több mérföldes futószalagon érkeztek meg az ércdúsítóba, ahol finom porrá zúzták őket. Ezután különböző vegyületekkel való kezelés, olvasztókemence, kénsavfürdő, ötvözés és formákba történő öntés következett, majd a munkafolyamat végén az arany- és ezüstmedálok alapanyagai rúdformában, a leendő bronzérmek pedig gomb nagyságú darabokban érkeztek meg Nagy-Britanniába.
A fémeket ezután újból megolvasztották és sima korongként szállították a brit Király Pénzverde székhelyére, a dél-walesi Llantrisantbe. Az idei olimpia és paralimpia érmei a valaha készített legnehezebbek közé tartoznak. Az aranymedál döntő hányadát ezüst alkotja, amelyet arannyal vontak be. Az ezüstmedál nagy része ezüst, némi rézzel vegyítve, míg a bronzérmeket rézből és ónból készítették.
A mintegy 900 tonnás nyomósúllyal préselt fémek a Királyi Pénzverdében kapták, illetve kapják meg végső formájukat. A David Watkins brit művész által tervezett medálok egyik oldalán a győzelem görög istennője, Niké látható, a másikon pedig egy öt szimbolikus elemből álló kompozíció, amely többek között a játékok logóját és a Temze folyót ábrázolja. "Egyetlen aranymedál több mint 22 munkafázison esik át, miután beérkezik hozzánk: vagyis egy-egy érem elkészítése tíz órát vesz igénybe" - közölte a több évszázados múlttal rendelkező Royal Mint munkatársa.
Az elkészült medálok jelenleg egy szigorúan őrzött területen várják, hogy szétosszák őket a versenyhelyszínek között.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak számos előírása van az olimpiai érmek anyagára és kinézetére vonatkozóan. Az éremnek minimum 60 mm átmérőjűnek és 3 mm vastagnak kell lennie, és szerepelnie kell rajta a sportágnak. Az aranyéremnek legalább 550 gramm, minimum 92,5%-os ezüstből kell készülnie, és legalább 6 gramm színaranyat kell tartalmaznia. Tisztán aranyból készült érmek utoljára 1912-ben kaptak a sportolók.

Az előírás alapján az ezüstérem ugyanolyan összetételű, mint az arany, csak bevonat nélkül, értéke körülbelül 260 dollár (60 000 forint). A bronzérem értéke ennél jóval kevesebb, kb. 3 USD (700 forint); rézből készül, kis ón és cink ötvözetével.
XLsport -MTI


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése