"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. július 1., vasárnap

Július hónap gyógynövénye

E hónap gyógynövénye a vidéki kertekből jól ismert, kedves, nagyon sokrétűen alkalmazható körömvirág.

 
Calendula officinalis
Népies neve: gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág.


Ókor óta ismert. A legenda szerint maga Apolló hozta be az akkori Hellászba.
A középkor óta termesztik nyugtató, gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. A Földközi-tenger környékéről származó évelő növény. 
 Az aranysárga virágok és a növény szárának sokrétű terápiás felhasználhatósága miatt igen kedvelt a gyógynövényeket alkalmazó szakemberek körében.

A körömvirág hatóanyagai:
 A körömvirág illóolajat (mentont, izomentont, karvont, terpinént),
 karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket,
 poliszacharidokat tartalmaz.

Tea: Tegyünk 1 csészébe 1 teáskanálnyi szárított körömvirágot, forrázzuk le, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas. A teát általában epebántalmak, gyomorgörcsök esetén fogyasszuk.

Kenőcs: Két maréknyi friss körömvirágot dörzsöljünk szét, és vízfürdő felett keverjük el 50 gramm vajjal, hagyjuk állni negyedórán át, majd mullkendőn nyomjuk át. Ha kihűlt, tegyük tiszta üvegbe, és hűtőszekrényben tároljuk. Bőrkiütésekre és napégés okozta fájdalmakra ajánlott.
Borogatás: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogassuk vele a sérült felületet. Naponta 2-3 kezelés ajánlott.
Fűszerként: Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Virágszirmait használhatjuk rizs, hal, húsleves ízesítéséhez.

A körömvirágról tudományosan bebizonyították, hogy kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer. Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják. Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén.
E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként. 
Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlják.
A homeopátiás orvosi gyakorlatban sebgyógyításra, fertőtlenítésre, zúzódások kezelésére alkalmazzák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése