"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. július 10., kedd

Jegesmedvék

Elhagyták az Északi-sarkot a jegesmedvék

 
Kétharmada kihal a világ jegesmedve állományának 2050-re és már az egész populáció elhagyta Alaszkát, az Északi-sarkon a globális felmelegedés következtében folyamatosan elvékonyodó jégtakaró miatt – derül ki az amerikai kormány által felkért tudóscsoport frissen publikált előrejelzéseiből.

Várhatóan csak az észak kanadai szigeteknél és Grönland nyugati partjainál élő 16 000 jegesmedve marad életben a század végéig - áll az amerikai belügyminisztérium kutató részlegének (U.S. Geological Survey) jelentésében.

 
A USGS kimutatásai szerint a következő fél évszázadban a jegesmedvék teljesen eltűnnek majd Alaszka északi partjairól és Oroszországból és 42 százalékkal kevesebb lesz a Északi-sarki vadászterületük is. A jegesmedvék a nyarakat a Sarki Medencében töltik, itt szaporodnak és vadásznak. Egy jegesmedve átlagosan harminc évig él.

"Az előre vetített változások a jövőbeni tengeri jégtakaró állapotát illetően a jelenlegi jegesmedve populáció kb. a kétharmadának kipusztulását eredményezik majd a 21.század közepére” - szerepel a közzétett tanulmányban.

A jegesmedvék élete nagyban függ a jégtáblák minőségén és állapotán, hiszen a fókák, ami a fő táplálékukat jelenti, ezeken vadászhatóak. Nagyon ritka, hogy nyílt vízen, vagy szárazföldön ejtenének el fókákat zsákmányul.


Sajnos egyértelmű az összefüggés a jégtakaró állapota és a jegesmedve populációk között. Ha eltűnnek a jégtáblák, velük együtt eltűnnek a jegesmedvék is. A helyzet nagyon aggasztó. 

A jegesmedvék helyzete és az Északi-sark olvadása talán a legkarizmatikusabb és legdrámaibb érzékeltetője a klímaváltozásnak. 

Itt az ideje, hogy inkább, mint a tényeken sajnálkozva és tétlenül nézve, ahogy a jegesmedvék a szemünk láttára süllyednek el az olvadó jégtakarókon, tegyünk is valamit a globális felmelegedés megfékezése érdekében.



Legközelebb, ha feleslegesen égve hagyod a villanyt, gondolj a jegesmedvékre. Ha valamilyen terméket vásárolsz, vedd figyelembe energiatakarékosságának mértékét, és gondolj a jegesmedvékre.

Forrás: allatos.eoldal.h.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése