"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. július 5., csütörtök

Kékszalag - 2012

Július 5-én, csütörtökön 9.00 órakor rajtoltak a legnagyobb magyar vitorlásverseny, a Kékszalag résztvevői a Balatonfüred előtti rajtvonalról..

A Kékszalag nem csak a győztesek, a leggyorsabb hajók versenye. A Kékszalag az verseny, ahol egy időben, egy pályán versenyeznek világbajnok vitorlás sztárok és amatőr versenyzők, akár olyanok is, akik életük első vízi megmérettetésén vesznek részt.

Kékszalag Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye.Már az első világháború idején kialakult a gondolata egy nagyszabá­sú balatoni vitorlásverseny rendezésének. Sajnos a nagy álom az események másként alakulása miatt csak a harmincas évek elejére valósulhatott meg.
A gondolat kiötlői egy megszakítás nélküli versenyt szerettek volna létrehozni, amelynek győztese a leggyorsabb hajó lenne.

Olyan versenyt akartak, amilyen még soha nem volt a Balaton történetében. Sőt, a hajók a partok érintése nélkül versenyeztek volna.

A Kékszalag verseny minden hajóstól rettentő nagy figyelmet, valódi hajós felké­szültséget, igazi vitorlázó tudást, maximális odaadást, fegyelmet, azaz, teljes egészében talpraesett, ízig-vérig elszánt hajós embert kíván.

 
Gondolataikat, elképzeléseiket meg is fogalmazták, azt a nyilvánosság elé tárták a következő formában ...

"Éppen ezekért a hajós erényekért egy versenyt írunk ki, melynek első díja a Balaton kékszalagja volna" - olvasható a korabeli szöveg. Az első Kékszalag elindulása óta    többször is változtak az alapszabályok, de az alapötlet filozófiája végigkíséri, végig kisérte a verseny egész eddigi történetét, pályafutását.

A verseny ötletének szor­galmazói a Balatonfüreden megalapított Hungária Yacht Club kiemelt tagjai voltak. Elképzelésük szerint a ver­seny nem csupán a hajók tökéletességét, megalkotóiknak a munkáját, tervezői zsenialitásuknak, hanem a vitorlázók valódi rátermettségét, végtelen kitartását, navigációs tudomá­nyát is nagymértékben próbára teszi.
2001-ben úgy döntött a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége, hogy a Kékszalag versenyeket minden évben meg fogják rendezni. Döntésük alapján minden páratlan évben hagyományos versenyeket rendeznek, ahol jóval szigorúbb szabályok az érvényesek az osztályokra, míg a páros években mindenki számára elérhető a verseny. Itt egy korlátozás van érvényben, hogy csak egytestű hajók indulhatnak versenybe.

A Kékszalag verseny kitalálóinak álma valóra vált!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése