"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. július 31., kedd

Olimpia..

     Női  vivóruhák

 
Kép: Siloutte
 1924-es párizsi olimpia tiszteletére születtek meg ezek a divatos női ruhák
/Velvet- évszázadok olimpiadivatja/


Hogyan mérjük az országok teljesítményét az olimpián? A tradíciók szerint megnézzük, mennyi érmet nyernek, és sorrendbe tesszük őket - írja a Guardian. Csakhogy így mindig a nagy nemzetek tolonganak az élen: az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia vagy épp Németország.
Az angolok azonban komolyan végiggondolták, hogyan viszonyíthatnák ezeket a teljesítményeket a különböző országok GDP-jéhez (bruttó nemzeti össztermék) vagy épp a lélekszámához. A Guardian felkérte a Királyi Statisztikai Társaságot, hogy a fentiek szerint is rangsorolják a nemzeteket. Példaként a pekingi olimpiát említik, ahol az Egyesült Államok 110 érmet nyert, míg a Bahamák kettőt - csakhogy az USA-nak közel ezerszer több lakosa van.
Az országok lélekszámához viszonyítva Magyarország a második helyen áll Mongólia mögött a hétfő délutáni adatok alapján, megelőzve Moldáviát, Grúziát és Norvégiát. Ha a GDP-arányos teljesítményt nézzük, Magyarország a hetedik (Szerbia és Üzbegisztán mögött, Románia és Azerbajdzsán előtt). Az olimpiai csapat létszámához arányosított teljesítményünk már nem ilyen kiemelkedő, hiszen a 157 fős küldöttség már nem számít kicsinek.

/origo/

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése