"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. július 28., szombat

Balaton 2012. július..

Anna-bál 2012. július 28-án Balatonfüreden




A bál szépét július 28-án este választják.   Az Anna-bál idei díszvendége Opatija városa 



Balatoni halak napja



  Amikor őseink bevonultak a Kárpát-medencébe, az vad folyókkal, mocsarakkal, tavakkal teli terület volt. Éppen ezért sokkal többfélébb hal élt a vizeinkben, mint manapság. Őshonos halaink nagy része eltűnt, csak az elmúlt száz évben a felére csökkent a Balaton őshonos halfajainak száma. Manapság pedig nagyon kevés halat fogyasztunk. Bzonyos leírások szerint Mátyás király szakácsa csak a csukát negyvenféleképpen tudta elkészíteni. Vagy például Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek a halastavai mellett saját rákászatai is voltak..

 /Buday P./




Szokatlan dolog, hogy egy folyó- vagy állóvíz halainak ünnepnapja legyen. Hazánkban július végén ünneplik a balatoni halak napját. Az ünnepnap létesítésének célja hazánk legnagyobb tavának népszerűsítése.


Művészetek Völgye

 



 A Balaton-felvidék többszáz éves 2 kis falujában (Kapolcs, Taliándörögd) megrendezésre kerülő 10 napos rendezvénysorozat, a MŰVÉSZETEK VÖLGYE, a különlegesség, a kreativitás és a minőség jegyében fogadja látogatóit.
Ilyenkor a templomok, az erdei tisztások és rétek, a szigetek és malmok, sőt az utcák, terek, udvarok, faluházak, pajták és pincék mind szerepet cserélnek és átlényegülnek színházzá, kiállítási vagy koncertteremmé, mozivá, bábszínházzá vagy akár piactérré. Egyedi helyszíneivel, a legfurcsább zárt és szabad terek kihasználásával a Művészetek Völgye, különös, máshol nem reprodukálható atmoszférát teremt; a Völgyben évről-évre megszületik az „itt és most és együtt” megismételhetetlen élménye.

A fesztivál szervezője a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, amely a Völgy hagyományos értékeinek is őrizője, megmentője. Munkájának köszönhetően Kovácsműhely és Lakóház Múzeum, a Falumalom Múzeum, a kapolcsi Fazekasműhely és Galéria, az eredeti állapotába visszaállított Faluhíd idézik a régmúlt hangulatát, mutatják be a Völgy egykori életét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése