"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. július 12., csütörtök

Kalapok

 
 Nagy hőségben  a strandon vagy bármerre, ahol éri a fejünket a Nap, célszerű valamiféle fejfedőt viselni. Legyen az szalmakalap, kendő, sapka vagy akár egy vizes zsebkendő, a hatása jótékony lehet. 

  Vajon mióta rak az ember a fejére kalapot, mikor jött divatba ez a sokoldalú fejfedő?

A kalap eredeti rendeltetése, hogy az időjárás viszontagságaitól, a forró napsütéstől, esőtől, hótól, széltől óvja a fejet. Nap ellen széles karimájú szalmakalappal védekeztek vagy vászonkendővel - utóbbiból fejlődtek ki a turbánfélék. A hideg ellen legjobban a csuklya véd - tudták ezt már az őskori vadászok is.


A prémcsuklyát a Földközi-tenger melléki országokban, az ókorban a vállgallérral ellátott szövetcsuklya váltotta fel; újra divatba jött az európai középkorban, különösen annak késői századaiban. A kúp alakú kalap valószínűleg Kelet-Ázsiából jött. A görögök sapkaszerű, hegyes tetejű fejfedőjét pülosznak hívták, útikalapjuk neve petaszosz. Ez látható Hermész isten fején is; a kétoldalt elhelyezett szárnyak nem kalapdíszek voltak, hanem az isten gyors közlekedését szolgálták. A római kalap neve pilleus: a szabadság jelképe, ezért ezt kapja felszabadításakor a volt rabszolga.


A férfikalap változatai időnként újra meg újra divatba jönnek. A 15-17. század barettját a 19. században - a romantika idején - művészek viselték. Az ókorból ismert frígiai sapka a francia forradalom idején lett a szabadságot szimbolizáló fejfedő. Már a 16. században is volt cilinder, amely a 18. század végén jött újra divatba, a 19. század első felében még utcai viselet volt, s csak később vált az estélyi öltözet kiegészítő részévé.


És az vajon eszedbe jutott-e valaha, hogy mi köze van a motorok cilinderének a cilinder kalapokhoz? A gépkocsimotorok cilindere a hengert jelenti, a cilinder kalap formája is hengeres. A közös elnevezésnek görög szó a gyökere, az antik görög szó hengerítést jelent.
És azt megfigyelted már, hogy a kalapok szalagcsokra mindig a bal oldalon van? Ennek mi lehet a magyarázata? A középkorban hosszú, lengő tollal ékesítették a kalapjukat a férfiak. Ezt a díszt a bal oldalon kellett viselni, hisz jobb oldalon a kardforgató jobb kart zavarta volna szabad mozgásában. Tehát nem véletlen és nem divattervezői önkény, hanem évszázadokon át továbbélő hagyomány, mely eredetileg célszerűségi okból alakult ki.
 / sulinet.hu
kalap története/

A kalap, mint kiegészítő többször jelentős szerepet töltött be a divatba, sokszor meghatározó eleme volt egy-egy korstílusnak.
Az első kalapábrázolást egy thébai sírban találták, a képen egy szalmakalap látható. Sokáig a szalmakalapok számítottak a legnépszerűbbek a férfiak körében, a nők a középkorig inkább fátyollal fedték el hajukat. A kalapok a 16. században lettek egyre népszerűbbek, mikor is az udvaroncok kezdték el viselni.

A a fejfedőkkel foglalkozó szakma a 18. században kezdett egyre népszerűbbé válni. A kalapközpontú divatirányzat Olaszországból terjedt el egész Európában. A kalaposság kifejezetten női foglalkozásnak számított, és a méret után gyártott csodákon kívül a díszítést is a szalonokban végezték. A kalaposnő feladata volt szalagokkal, csipkékkel, művirágokkal, fodrokkal és tollakkal felcicomázni a modelleket.

A kalapdivat persze nemcsak korszakok szerint lebontható, hanem nemzetek szerint is jól csoportosítható, gondoljunk csak az olyan nemzeti sipkákra, mint például a mexikói szombréró vagy a bojtos, kockás skót sapka, de példaként említhetjük az orosz usánkát is.
A kalapviselési szokások sokszor fontos szerepet játszanak egy nemzet identitásában. Az angol úrinőket el sem tudjuk képzelni bájos fejfedő nélkül. Az angol kalapdivatnak hagyománya van, és ezt a tradíciót a királyi család is ápolja. Ilyen hagyományápoló esemény az évente megrendezésre kerülő Royal Ascot is. A királyi illemkódex például külön rendelkezik a nők versenyen viselt öltözékéről. Az esemény legfőbb attrakciója az 1923 óta megrendezésre kerülő Ladies Day, azaz a Hölgyek Napja. A Ladies Day során a nők kitüntetett figyelmet kapnak, a látványos ruhák mellett pedig kalapjaikkal próbálják meg még inkább magukra irányítani a figyelmet. Egy nő annál nagyobb sikert arat a Royal Ascoton, minél színesebb, látványosabb és humorosabb a fejfedője.

 /forrás: Séllei Lilla: kalap,kabát/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése