"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. július 27., péntek

Az olimpiai láng





Az olimpiai láng az olimpiai játékok szimbóluma. Az olimpiai láng az ókori Görögországból származik, arra a hagyományra emlékezve, hogy Prométeusz ellopta a tüzet Zeusztól. A láng az ókori olümpiai játékokon a játékok ideje alatt égett. Az olimpiai lángot az amszterdami 1928. évi nyári olimpiai játékokon vezették be újra, és ezóta a modern olimpiai játékok része. Az olimpiai lánggal való futás a modern olimpiák része, amelynek során az olimpiai lángot Görögországból viszik az játékok helyszínére. Ennek nem volt ókori előzménye, Carl Diem vezette be Joseph Goebbels támogatásával az 1936. évi nyári olimpiai játékok alkalmával.
Az olimpiai fáklyát több hónappal az olimpiai játékok megnyitó ünnepsége előtt gyújtják meg az ókori olümpiai játékok helyszínén, a görögországi Olümpiában, Héra istennő temploma és oltára közötti területen. Tizenegy papnőt jelképező nő végzi az olimpiai fáklya meggyújtásának ünnepségét, korhű jelmezekben és meghatározott koreográfiák szerint. A fáklyát a Nap sugaraival egy fém parabolatükör segítségével gyújtják meg, a napsugarakat egy pontba fókuszálva. Aztán az első futó megindul az ötkarikás játékokat és a békességet hirdető lánggal.  
Az olimpiai fáklyával való futásnak a megnyitó ünnepség napján van vége, ekkor a játékok központi stadionjába érkezik a láng. Az utolsó futó személyét általában titokban tartják, gyakran a szervező ország sporthíressége. Ő elfut az üstig, ami általában egy nagy lépcsősor tetején van, és a fáklyát használva meggyújtja ezt. Nagy megtiszteltetést jelent a felkérés az olimpiai láng meggyújtására. Miután meggyulladt a láng, a játékok folyamán végig ég, csak a záróünnepség napján alszik ki.
A modern idők olimpiai játékain az olimpiai fáklya a kontinensek közötti békét jelképezi.

forrás: olimpai láng története
pyro dekor

2012 London

olimpia1http://www.magyartudat.com/wp-content/uploads/olimpia2.jpg

Az olimpiai láng május 18-án érkezett Athénból a British Airways légitársaság erre az alkalomra különleges, aranyozott festéssel ellátott Airbus 321-es repülőgépén Nagy-Britannia délnyugati csücskébe, a Cornwall megyei Culdrose-ba, a királyi haditengerészet légitámaszpontjára.
A repülőgép az olimpia évére utaló BA 2012 járatszámot viselte.
Az érkezés másnapján az olimpiai láng hetvennapos, nyolcezer mérföldes – vagyis csaknem 13 ezer kilométeres – körútra indult Cornwallból, és ennek során érintette Nagy-Britannia összes megyéjét.
Az útvonalat úgy tervezték meg, hogy a láng a brit lakosság 95 százalékához 10 mérföldnél – 16 kilométernél – közelebb kerüljön körútja során.

London az újkori olimpiák történetében az első város, amely harmadszor fogadhatja “az olimpia szent lángját”.
A láng július 27-én este, a nyitóünnepségre érkezik meg a kelet-londoni Stratford kerületben felépített olimpiai stadionba, ahol a 86 esztendős II. Erzsébet királynő nyitja majd meg hivatalosan a londoni olimpiát. 

MTI/magyartudat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése