"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. március 9., vasárnap

A böjt..

Amikor véget ér a farsangi időszak, elkezdődik a böjt, amely húsvétig tart. A böjtöt az ember ősidők óta használja egészsége megőrzésére.

A böjt egyidős az emberiséggel, és körülbelül ugyanennyi ideje ismeretes gyógyító hatása is. Hippokratész ókori orvos meg volt győződve arról, hogy fáradtság vagy betegség idején először böjtölni kell, még mielőtt bármilyen gyógyszert kipróbálunk. A kevesebb élelem, a friss levegő, a testápolás és a sok mozgás hatékonyabb bármilyen mesterségesen előállított orvosságnál.

A spirituális böjt minden vallásban fontos szerepet játszik. Mohamed próféta böjtölt, mielőtt kinyilvánította a Koránt. Mózes felment a Sínai-hegyre, és 40 napig böjtölt, majd meghallva Isten szavait, visszatért a sivatagba. Jézus megkeresztelése után, színre lépése előtt 40 napos böjtöt tartott a pusztában. 


A böjtre fel kell készülni: már a kezdés előtt pár nappal kerüljük a nehéz ételeket, csökkentsük az adagok mennyiségét és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását - a legjobb kihagyni a húsféléket az étrendből -, valamint növeljük a folyadékfogyasztást is. Este hat óra után már ne együnk, csak igyunk bőségesen.

Böjttípusok

Léböjt (folyékony nyers étrend): nyers gyümölcsök és zöldségek kipréselt levét fogyasztjuk egész nap.
Szilárd nyers étrend: a napi étrend vegyesen összeállított, nyers gyümölcsökből és zöldségekből áll.
Bővített nyers étrend: a nyers gyümölcsöket és zöldségféléket teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyérrel, párolt főzelékfélékkel, héjában sült burgonyával egészíthetjük ki. 4-5 napig ajánlott.
Gyümölcsnap: különböző gyümölcsökből készítünk gyümölcstálat, napi öt-hat étkezésre elosztva.

A fenti böjtök energia-, fehérje-, és nátriumszegények, C-vitaminban, káliumban és magnéziumban gazdagok. A nyers étrendekkel elősegítjük az elektrolit-egyensúly áthangolását a káliumbőség irányába, lúgos irányba toljuk a vizelet kémhatását. A nyers étrendek sok élelmi rostot tartalmaznak, ezért serkentik a bélmozgásunkat, ily módon a salakanyagok rövidebb ideig tartózkodnak a bélrendszerben.
Ezek a böjtök jó hatásúak többek között fogyókúra, szív- és keringési betegségek, székrekedés, köszvény, lázas állapot, vesegyulladás esetén.
A nyers étrend, illetve a bővített étrend már a párnapos kúra esetén is csökkentheti a vérnyomást, a magas vérzsírszinteket, segítheti az ödémák (vizenyő) megszűnését és a salakanyagok kiürülését a szervezetből.
Továbbá kedvezően hat az immunrendszerre, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, segítheti a nyálkahártyák regenerálódását és a bőr tisztulását.
A nyers étrendet havonta legalább egyszer érdemes beiktatni az életünkbe. Fogyókúrázóknak és székrekedésben szenvedőknek pedig hetente egyszer vagy kétszer is érdemes nyers étrendet fogyasztani.

Tavaszelőn sokunkat fáradság gyötör. A téli, nehezebb ételek energiaigényes emésztése, a vitamin- és mozgáshiányos élet fáradttá, kedvetlenné tesz. Szükségünk van a megújulásra. Egyszerűen betarthatók a zöldség- és gyümölcsnapok.
Hagyományos böjti ételek
Cibereleves
Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1 dl tej, 4-5 gerezd fokhagyma, fél citrom, 1 evőkanál liszt
Elkészítés: Tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, add hozzá a vágott vagy zúzott fokhagymát, forrald fel. Habard be az egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel, fél citrom levével ízesítsd savanykásra, majd kis lángon melegítsd át. Pirított kenyérkockákkal tálald!
Zöldborsókrémleves
Hozzávalók: 35 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 nagyobb burgonya, 1 kisebb sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 db zöldségleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejszín, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors
Elkészítése: A krumplit és a többi zöldséget tisztítsd meg, vágd fel (a vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát hagyj egészben). A borsót olajon futtasd meg, engedd fel kb. 8 dl vízzel, add hozzá a leveskockát, a krumplit, az egészben hagyott vöröshagymát és az 1 gerezd fokhagymát. Főzd puhára kis lángon (kb. 20 perc). Vedd ki belőle a vöröshagymát és a fokhagymát, s tegyél félre két-három evőkanál zöldborsót is. A maradékot turmixold össze, add hozzá a tejszínt. Sóval, borssal fűszerezd. Tálaláskor az egészben hagyott zöldborsóval és finomra vágott petrezselyemzölddel díszítsd.
Répasaláta almával
Hozzávalók: 3 db nagyobb sárgarépa, 2 db alma, 2 evőkanál darált dió, citromlé
Elkészítés: A sárgarépát vastagabbakra, az almákat vékony cikkelyekre vágd, az egészet jól keverd el, szórd meg a darált dióval, és citromlével ízesítsd. Hasonló a feketeretek-saláta (40 dkg fekete retek, 1 közepes vöröshagyma, petrezselyem, só, olaj), elkészítése ugyanilyen egyszerű: vágj mindet apróra, keverd össze, sózd, és locsold meg egy kevés növényi olajjal. Rozskenyér illik hozzá.

forrás: origo,Mindmegette

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése