"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. március 9., vasárnap

Tavaszi napsütésben

Egy hosszú, szürke tél után nincs felemelőbb érzés, mint a szabadban sétálva megcsodálni, ahogy a természet életre kel. Aprócska levelek kezdik díszíteni a fákat,  már-már elfeledett illatokkal telik meg a levegő, és mindenki számára egyértelművé válik: eljött a tavasz.

Vácrátóti botanikus kert

A 180 éves, kastélyparkból kialakult kert hazánk egyik leggazdagabb élőnövény-gyűjteményével büszkélkedhet, emellett több mint 60 madárfaj és 22 halfaj talált itt otthonra.



 

A Pilis hegység és egyik ékessége, a Dera-szurdok a Duna-Ipoly Nemzeti Park 60 314 hektáros területén fekszik.

"Van itt egy folyó, amelyet legalább négy különböző néven emlegetnek errefelé. Itt, a Kakas-hegy lábánál tör utat magának a Dera-patak - más néven Kovács-patak, Pilisszentkereszti patak vagy Pomázi patak. De Balla Antal 1771-ben készült térképén például Mélly-patak néven szerepel. Ám bárhogy hívjuk is a Dera-patak jelenti a fizikai határvonalat a Pilis és a Visegrádi hegység között.

A Pilis leghosszabb folyóvize nem messze Pilisszentkereszttől szurdokszerű, meredek völgyet vájt magának az idők során. A "dera" szó maga is rést, szakadékot jelent. Ezt a találó nevet a Pomázon élő szerbek adták egykor a folyónak és így a szurdoknak is. Nos a Dera-patak völgye nem hazudtolja meg a nevét: a folyó 1-1,5 kilométeres mély, meredek szurdokot alakított itt ki. Tükörsima felületűre kopott kövek törik meg rendre a folyó felszínét. A Dera hangos csobogással száguld végig a medrén egészen addig, amíg Szentendre alatt végül a Dunába torkollik. Vizét út közben a Pilis-tetőről és Dobogókőről lezúduló csapadék táplálja.

Vadregényes, mesebeli táj vár minket a mély völgyben, ami előhozza az emberből igazi gyermek énjét, a felfedezőt, a kalandozót! Friss, tiszta hegyi levegő, csobogó patak, erdő, szurdok - az embernek olyan érzése támad, mintha a távoli Svájc csodaszép hegyei között sétálna. "

Dera-szurdok - a mi Svájcunk        Dera-szurdok - a mi Svájcunk

/Úti cél Magyarországon
Dera-szurdok a mi  Svájcunk/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése