"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. március 3., hétfő

- Tenisz Világnapja! Március 3-án hétfőn világszerte a teniszt ünnepelik.




 A teniszjáték kialakulása, mint sok más sporté a középkorig vezethető vissza. Valamikor a XII. században, egy franciaországi kolostorban két játékos hajlamú szerzetest nem elégített ki a mindennapi ima, ezért egy kezdetleges labdát vettek a kezükbe és a főapát rosszalló pillantásai mellett, a kolostor közepén elhelyezett kerengőben csupasz tenyérrel ütögetni kezdték azt egymásnak. Talán így kezdődött? Senki sem tudja pontosan, ami viszont bizonyos, hogy abban az időben rohamosan terjedt egy jeu de paume (tenyérjáték) nevű labdajáték, melyet a mai tenisz ősi formájának tekintünk. A játék annyira népszerű lett Franciaországban, hogy minden város terén és várak udvarain megtalálható volt, sőt hamarosan falakkal körülvett játékteret hoztak létre, így megszületett a labdaház. Az akkoriban használt tömör labda rengeteg sérüléshez vezetett, ezért először kesztyűt, majd teli faütőt használtak, amiből a XV. század végére bélhúrral ellátott a mai teniszütőhöz hasonló eszköz fejlődött ki. A mai tenisz közvetlen leszármazottja, az ilyen eszközökkel játszott labdaházi játéknak, melyet még ma is játszanak Angliában REAL TENNIS, Amerikában COURT TENNIS, Ausztráliában ROYAL TENNIS néven.

Az idők folyamán a pálya is rengeteget változott. Eleinte a térfelet csak vonallal választották el, majd elkezdték használni a derékmagasságban kifeszített kötelet, majd később a hálót.
Rövidesen létrejöttek a fedett labdaházak, és a tenisz az uralkodók sportjává vált. A Hampton Court palotában az 1500-as években épült a teniszpálya, ahol VIII. Henrik is előszeretettel játszotta az akkori real tennist. Ekkor azonban a tenisz szabályai jelentősen eltértek a maiaktól.





A tenisz mai formája az 1800-as évek második felében kezdett kialakulni. A mai tenisz egyenesági felmenőjének számító lawn tenisst az 1870-es évektől kezdték játszani - füves pályán. 1872-ben alakult meg az első teniszklub.
Az első tenisztornát 1876-ban rendezték meg, melyet az 1877 júliusában megrendezett wimbledoni tenisztorna követett, ami így a legnagyobb múltú, ma is létező tenisztorna. Hamarosan világszerte rendeztek viadalokat, így Franciaországban, Írországban, Ausztráliában, és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése