"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. március 10., hétfő

Az elsüllyedt kincsehajó

Egy viharos, sötét éjszakán a hullámok tengere nyelte el a brit Kelet-indiai Társaság Grosvenor nevű hajóját több mint 200 évvel ezelôtt Dél-Afrikában, Durbantól délre, 400 kilométerre az Indiai-óceán Wild Coast partja mentén.

 Az utolsó út...  a fenséges, háromárbocos bükkfa kereskedôhajót 1770-ben építették Wales Rotherhithe városában. A hajó az akkori kor legmodernebb technikájával volt felszerelve, 26 ágyúja az esetleges kalóztámadások ellen adott megfelelô biztonságot, elejét pedig vad oroszlánfej díszítette. A Grosvenor három sikeres utat tett meg 1770-79 között, John Coxon kapitánysága alatt az East India Company megbízásából India és Anglia között. Persze az akkor szokásos tengeri útvonalon, Afrikát megkerülve. Ezek a hajók akkoriban négy út után befejezték pályafutásukat.

Tehát a Grosvenor utolsó útján süllyedt el a hullámsírban.   John Coxon kapitány 1782. március végén adta ki a Grosvenor indulási parancsát vissza Angliába az indiai Madrasból. A kereskedôhajó rakományában fôleg búza, selyem, porcelántárgyak, drága ékszerek szerepeltek. 1782. augusztus 4-én kora hajnalban, egy csendes nap után, az egyre erôsödô szél viharossá vált, nyomában a vitorlákig felérô tarajos hullámok vadul kezdték ostromolni a hajó fedélzetét. A tajtékos vihar egyre alacsonyabb vizekre, a partközeli sziklák felé sodorta a Grosvenort.

 Hajnalban bekövetkezett a katasztrófa:  a hajó fennakadt egy kiálló sziklán. A legénység addig küzdött, amíg sikerült lehozni a szikla csúcsáról a hajót, de a rakodótérbe gátlástalanul kezdett ömleni a víz. Amint kivilágosodott, látták, hogy a hajó végérvényesen zátonyra futott, majd hamarosan kettétört, és elkezdett süllyedni.

  Felszínen maradt rejtély

 Bár az utasok zöme elérte a vad vidék partját, mégis csupán tizenöt túlélô jutott el a tragédiától 1500 kilométerre fekvô elsô civilizált, fehérek lakta településig, Cape Townig, Fokvárosig, ahol egy kis létszámú holland közösség élt.  Misztikus mondák, titokzatos homály lengi körül a Grosvenor hajó meséjét azóta is. A feljegyzések és a legendák szerint rakományában ott volt a korabeli hat-hét tonnás arany Pávatollas Trón, az Indiát hajdan uraló mogul dinasztia több ezer drágakôvel, igazgyönggyel, gyémánttal kirakott kincse. Nevét onnan kapta a trón, hogy két oldalán kiterjesztett, élethű pávatollakat mintáztak meg, amelyeket gyémántokkal ékesítettek. A Pávatollas Trón értéke pénzben nem kifejezhetô. Ha a legenda igaz, és felszínre kerül a trónus, akkor a világ nagy, csodás leletei közé fogják sorolni.

  forrás:KönnyűBuvár  /részlet/Az elsüllyedt kincseshajó titka

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése