"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. március 6., csütörtök

A zene

A zene és a hangok  mindennapjaink része.

A hangokat s a zenét a fülünk segítségével érzékeljük. A szemmel ellentétben a fülünket nem tudjuk becsukni, állandóan nyitva van, s befogadja mindazt, ami eléri, legyen az zaj, zörej, monoton- vagy éppen lágy zene. A bejutott hangok pedig legtöbbször tudattalan dolgoznak bennünk tovább, hatással vannak ránk akkor is, ha erről mit sem tudunk.

Mivel a hangok a fej racionális, elemző részét kikerülve közvetlenül az érzelemvilágot érik el, ezért az érzelmeinkben lévő elakadásaink és sebeink gyógyításában nagy szerepet játszhat a zene – ezt használja ki a zeneterápia –, ugyanakkor könnyen manipulálhatóakká is válhatunk általa, gondoljunk csak a reklámiparban alkalmazott, a terméket még kívánatosabbá tevő dallamokra.

A zenében rejlő ősi, spirituális erő.

Vannak zenék, amiket hallgatva azt érezzük, hogy megnyugtatnak és elcsendesítenek, hogy ebben a csendben közelebb jussunk önmagunkhoz, és közelebb jussunk a rajtunk túlmutató Forráshoz is. Kövi Szabolcs gyönyörű, meditatív zenéi minden bizonnyal ezek közé a zenék közé tartoznak.

Kövi Szabolcs a hazai transzcendentális zenei élet sokoldalú és elismert zeneszerzője a fuvola mellett számos egzotikus fúvós hangszeren mutatja be sajátos zenei világát.

 

A fuvolaművész néhány gondolata a zenéjéről:
“Mindenki sétált már egy szép, napfényes őszi, vagy tavaszi délelőttön, amikor önkéntelenül úgy érezte, jó kedve támad attól, hogy a világ éppen a legszebbik arcát mutatja neki.
Zenémbe ezt a titokzatos örömkeltő napfényt szeretném belesűríteni, a nehezen megfogható de mindenki számára érthető információt, a harmóniáról, boldogságról…”

  - Hogyan gyógyulhat a mai, zaklatott világ embere a zene ereje által?

- A zene – ahogy az előbb mondtam – jön, mindenhol ott van, olyan, mint a szél, ami az ablak rései között fütyül, de ha lélegzetté válik, és átáramlik egy kis furulyán, már szép dallam lesz belőle.
Gondoljunk bele! Miért mások a különböző korszakok, divatok zenéi? Az adott korban ez volt az üzenet, amit a zenészek egymástól gyakran nagy távolságra vettek és továbbadtak.
Miért van az, hogy egy hangulatot felkapnak zeneszerzők, és hirtelen stílussá válik a hangulat? Talán azért, mert az a hangulat valamit üzen, közvetít az embereknek.
Így van ez az én stílusommal is. Ki lehet jelenteni, hogy sehol a világon nem létezett a new age előtt olyan funkcionális zene, amit direkt a lélek megnyugtatására, az elme relaxálására írtak. A zene funkciót hordozott a szertartáson, a templomban, a bálteremben, a kocsmában, de nem volt olyan zene, amit egy nyugágyban ajánlottak volna hallgatni.
Azért jött létre ilyen zene, mert a mai kor embere szellemileg és lelkileg is fáradt, kiégett, szüksége van a felüdülésre. Az alapértékektől (család, egyszerű munka, közösség, vallás) való eltávolodás pedig sok modern lelki betegség okozója, amelyek sokszor fizikai formát is öltenek. A zene, az ősi információ pedig visszaterelheti a gondolatokat a helyes kerékvágásba. Ez önmagában is gyógyító hatású.
Van azonban a zenének egy mellékes hatása, a rezgés. A rezgés, ha megfelelő, olyan, mint egy simogató kéz érintése. Ez a rezgés gyógyító erőt hordoz, ezt most egy modern tudományág – a zeneterápia – vizsgálja (amely természetesen szerteágazó, nem csak ezzel foglalkozik). Tény, kutatások igazolják, hogy megfelelő nyugtató zene hallgatása közben a kórházi fájdalomcsillapításkor a gyógyszer mennyisége akár 20-25 %-al csökkenthető.

/Zöld újság Maczkay Zsaklin/
Interjú Kövi Szabolccsal/részlet/

 


1 megjegyzés: