"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. március 23., vasárnap

Meteorológia története - Meteorológiai Világnap



A meteorológia (régies nevén légtüneménytan) az időjárási folyamatokkal és előrejelzésekkel foglalkozó tudományág. A meteorológiai jelenségek megfigyelhető időjárási események, amiket a meteorológia tudománya magyaráz meg. Ezek az események a Föld légkörében található változóktól függenek. Ilyen például a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom, valamint ezen változók kölcsönhatása egymásra egy adott időn belül. A Földön megfigyelt időjárási események nagy része a troposzférában játszódik le.

A légköri tudományok al-ágai a meteorológia, az éghajlattan, a légköri fizika, a légköri dinamika, és a légköri kémia.

A meteorológia kifejezés Arisztotelész Meteorológia című művéből származik.


Minden évben március 23-án tartják a meteorológiai világnapot arra emlékezve, hogy az 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként 1950-ben Genfben megalakult Meteorológiai Világszervezet alapokmánya ezen a napon lépett életbe.

Az újkori meteorológia kezdetének 1780-at tekinthetjük, ekkor kezdték összegyűjteni és kiértékelni a rendszeresen működő mintegy 40-45 meteorológiai állomás adatait. A XIX. század közepén felgyorsult a fejlődés, amiben jelentős szerepet játszottak a hadviselés és a hajózás igényei. Az időjárás-előrejelzés tudománya rohamosan fejlődött az utóbbi évtizedekben, ma már a meteorológusok tíz napra előre tudják olyan biztonsággal prognosztizálni az időjárást, mint negyedszázada egy nappal előre.

Mennyire befolyásolták a történelmet az időjárás változásai, a természet pusztításai?

A ránk maradt mondákban, mint Atlantisz megsemmisülése vagy akár a bibliai özönvíz története, szintén természeti katasztrófák kerülnek előtérbe, amelyek más irányba fordították a világot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése