"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 27., kedd

Belső beszélgetéseink

Naponta 50 000 gondolat fogalmazódik meg a fejünkben, melynek nagy részét önmagunkkal osztjuk meg. Belső beszélgetéseink azonban gyakran többet ártanak, mint használnak.

A pozitív belső beszélgetés növeli az önbizalmat.

Kommunikációs szakemberek kidolgozták azt a hat pontot, melynek segítségével könnyen átvehető az irányítás a belső gondolatok fölött.

1. Egy párkapcsolaton belül gyakran kérdezzük egymástól: Mire gondolsz éppen? A változatosság kedvéért magunknak is érdemes lenne feltenni a kérdést. A belső párbeszéd ugyanis legtöbbször öntudatlan folyamat, ám mihelyt tudatosítjuk magunkban, hogy napi szinten milyen gondolatokkal bombázzuk magunkat, megfigyelhetjük, milyen mélyre nyomjuk magunkat. Érdemes rászánni az időt, és lejegyzetelni néha, hogy milyen gondolataink vannak, majd a demotiváló, megsemmisítő, lekicsinylő, egyszóval ártó gondolatokat szépen kiirtani magunkból.

2. Mi a varázsszó? – A negatív üzenetek nemcsak lehúznak, de egy további kellemetlen mellékhatásuk is van: a pszichológia nyelvén önbeteljesítő jóslatként működnek. Ha túl sokszor és sokáig mormoljuk magunkban, hogy Egyedül vagyok! Én ezt nem tudom megcsinálni! Kövér vagyok! Akkor az úgy is lesz. Éppen ezért nem árt ezeket a gondolatokat sürgősen pozitív töltetűre cserélni, mégpedig úgy, hogy az előbbi állítások közé beékeljük a „még” szócskát. Még egyedül vagyok! Még nem tudom tudom megcsinálni! Még kövér vagyok! A teljes elkeseredést és lemondást ez a kis szó reményteljes várakozássá alakítja át, ami a belső programnak is jót tesz. Annak érdekében, hogy ne feledkezzünk meg a varázsszóról, írjuk fel és rakjuk ki egy jól látható helyre!

3. Kell? – Egy további gondolati csapda a „kell” szócskára épül. Ha túl gyakran mondogatjuk magunknak, hogy Ezt meg ezt kell csinálnom! – ezzel ugyanis az áldozat, a kivitelező szerepébe száműzzük magunkat. A kell helyett pedig az akarom vagy az úgy döntök, hogy szavakkal gondolkozzunk. – Úgy döntöttem, hogy ma aerobikozni fogok.

4. Szép vagyok és kész. Punktum. – Belső gondolataink, üzeneteink gyakran ténnyé és valósággá válnak, anélkül, hogy megbizonyosodnánk efelől – de nincs ezzel semmi baj, ha a megfelelő tényekkel operálunk. Bízom magamban, és magabiztos vagyok! Ezt a mondatot például bárki beprogramozhatja magának, és ezt nyugodtan lehet tényként kezelni.
5. Kreatívok előnyben – Ahhoz, hogy a belső monológ minél hihetőbb legyen, érdemes minél jobban kiszínezni, személyre szabni: Elmegyek aerobikra, és az egy óra alatt feltöltődöm, energikus leszek és jókedvűen biciklizem haza, holnap pedig fitten és üdén ébredek.

6. Boksz, tánc és simogatás – A belső pozitív párbeszédek felerősíthetők, ha azokat gesztikulációval erősítjük. Aki például arra vágyik, hogy erős legyen és magabiztos, belső megerősítések során szorítsa ökölbe a kezét, aki pedig energiára és életörömre vágyik, táncoljon egy keveset.


forrás:Te hogyan beszélgetsz magaddal?
Czvitkovits Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése