"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 16., péntek

Zselicei Csillagoségbolt -park

Járt már olyan helyen, ahol az éjszakai égbolton több ezer csillag tündököl? Látta már szabad szemmel a Tejutat? Ha nem, feltétlen látogasson el a Zselici Csillagoségbolt-parkba..

A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Itt található Európa első Csillagoségbolt-parkja, mely 2009 novembere óta viselheti e megkülönböztető címet. Derült égbolt esetén az ismert csillagképek mellett a halványabb csillagok sokaságát, és a Tejutat is lehet látni. A programon a csillagos égbolt megfigyelése mellett számos érdekességet tudhatnak meg a résztvevők a fényszennyezésről, arról, hogy mi, „hétköznapi” emberek mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapi tevékenységünkkel, a mesterséges világítással minél kevésbé zavarjuk a környezetünket.


A Nemzetközi Sötét Égbolt Park címet az IDA alapította, s az első ilyen parkot az USA Utah államában hozták létre. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet csatlakozhatott – a skóciai Galloway Parkkal közösen – 2009. novemberében a Magyarországon inkább Csillagos Égbolt Park/Rezervátum néven emlegetett hálózathoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése