"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 24., szombat

Emlékezés a fejedelemre

II. Rákóczi Ferenc (1676-1735) erdélyi fejedelem, a Rákóczi-szabadságharc vezetője volt. 1704-ben a gyulafehérvári országgyűlésen Erdély fejedelmévé, 1705-ben a szécsényi országgyűlésen pedig a magyarországi szövetkezett rendek fejedelmévé választották.



A Habsburg elnyomás ellen, a reguláris hadsereggel rendelkező központosított állam megteremtéséért harcolt. Törökországi emigrációban halt meg, hamvait 1906-ban hozták haza és temették el a kassai székesegyházban.

Rákóczi a magyar nemzet egységét képviselte. Ami a szabadságot és hazát illeti, e két fogalom ebben a korban kapcsolódott össze.

II. Rákóczi Ferenc születésének 336. évfordulójára ünnepséggel emlékeznek az egykori fejedelem szülőhelyén ,Borsi községben vasárnap.

Az eseményen részt vesz Bornemissza Gergely egyetlen magyarországi leszármazottja is, aki apai ágon rokona ez egri várvédő vitéznek.

Az ünnepséget Borsi szlovák polgármestere nyitja meg, majd koszorúzással, ünnepi játékokkal tisztelegnek az egykori fejedelem előtt.

kép:/2011. borsi/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése