"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 6., kedd

Tavaszvárás

Március a tavaszvárás, a jó idő beköszöntének hónapja – erre utalnak az időjós napok is. Ildikó napja (március 10.) még hosszú hideggel fenyeget: „ha ezen a napon fagy, negyven napig el nem hagy”. Két nappal később pedig „ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz.” Tizennyolcadika Sándor napja, aki Józseffel és Benedekkel együtt hoz zsákban meleget.

Igaz, hogy a csillagászati év, a tavasz 21-én kezdődik, amikor a nappalok hosszúsága éppen beéri az éjszakákét, mégis, a néphagyomány 24-ére, a „harmatszedés napjára” teszi az igazi tavasz kezdetét.

Ilyenkor ösztönösen vágyunk a változásra, így talán az átlagosnál több kedvet, energiát érzünk magunkban otthonunk rendbetételéhez is, kezdődhet a tavaszi nagytakarítás.




A bolti tisztítószerek amellett, hogy allergizálnak vagy egyenesen mérgezőek, előbb-utóbb folyóinkban végzik. Erre gondoljunk az adagolásnál, és a vásárlásnál. Természetes vagy környezetkímélő anyagokkal szinte minden megoldható: az ecet, a só, a szódabikarbóna, vagy a mosószóda segítségével az összes felületet megpucolhatjuk.

Mivel a takarítás felfogható egészséges testmozgásként, vagy egy csodás meditációs gyakorlatként, ne magunkat, inkább az erőforrásokat kíméljük. Érdemes a méltánytalanul mellőzött seprűt előkapni porszívózás helyett vagy mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése