"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 26., hétfő

Felébredt téli álmából a természet





Hóvirágok, rügyfakadás, napsütés. Mindez biztos jele annak, hogy itt a tavasz. A hosszú téli pihenő után felébred téli álmából a természet.

De nézzük, mit is takar pontosan ez az ébredés? Mi játszódik le ilyenkor a növényekben?

Amint a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik a növény már képes gyökerein keresztül felvenni a vizet a talajból, aminek hatására sejtjei aktiválódnak. A víz mellett ionokat, azaz életműködéshez szükséges anyagokat is megkötnek a gyökerek és ez további víz felvételére serkenti a növényt. Innen a víz ezekben a függőleges csatornákban, az ún. szállítónyalábokban folytatja útját felfelé.

A rügyeket barna vagy zöld színű, ún. rügypikkelyek borítják, amelyben becsomagolva találhatók az apró levélkezdemények. A pikkelyleveleknek fontos szerepük van abban, hogy ne nyíljanak ki a rügyek idő előtt. Télen a hosszabb hullámhosszú fényből van több, a rügypikkelyek csak ezt a fénytartományt engedik át. Így tehát ez a levélréteg szabályozza, hogy mikor aludjon vagy pattanjon ki a rügy.

A földből kibújó növények esetében a vízfelvétel belső nyomást eredményez, aminek hatására a növény megkezdi növekedését és kifejleszti a fotoszintetikus rendszerét, azaz a zöld színtesteket, amelyek segítségével tápanyagokat tud előállítani.

A jó idő beálltával kirajzanak a rovarok is. Néhány héten belül többszörösére nő egy-egy faj létszáma egy adott területen. A szúnyogok száma például milliószorosára nő. A rovarok elszaporodásának hatására a madarak is több táplálékhoz jutnak.

A legtöbb állatfaj tavasszal szaporodik. A hőmérséklet emelkedése és az egyre több táplálék erre ösztönzi őket.

De miért is indul be ez az aktivitás az élővilágban? A hőmérséklet emelkedés és a napok hossza következtében a hormonrendszer működése fokozódik, ami általános élénkülést eredményez.

A tavasz azonban nem mindenhol ismert. A Föld nagy részén az év általában 2 évszakra oszlik. Az egyenlítő mentén pl. az őserdőben a növényzet egész évben burjánzik. Ezeken a területeken ezért nem olyan látványos a természet újraéledése, mint a mérsékelt égövben.

Forrás: Freepress

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése