"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 22., csütörtök

Johann Wolfgang von Goethe


(Frankfurt am Main, 1749. augusztus 28. - Weimar, 1832. március 22.) német író, költő. A német irodalom egyik klasszikusa, a világirodalom egyik legnagyobb költője. A líra, a dráma és az epika műnemében egyaránt remekművek sorát alkotta.

A Faust-könyvek a világdrámák sorába tartoznak; gondolati gazdagságukkal, filozófiai mélységükkel és művészi tökéletességükkel a világirodalom legnagyobb alkotásai. A lét egyetemes, nagy kérdéseire keresik a választ: mi a célja az emberi életnek? Mit kell tennünk, hogy kibontakoztassuk egyéniségünket?

Legfontosabb és legismertebb műve a Faust. Első változatát 1773-75 között írja, ez az Ősfaust, de mivel nem igazán tetszett az írónak, félretette 20 évre. 1808-ban jelenik meg az első része. Faust egy valós személy, a 14.-15. században élt, orvos volt (alkimista).

A Faust ismételt elmélkedésre szánt mű, nem azoknak való, akik készen tálalt életbölcsességeket keresnek. Goethe sok mindent beletitkolt művébe.

Titkai az ember, a természet, a társadalom, sőt, Goethe személyes titkai. . Persze a Faust ettől még nem „halomra hordott titkok rejtélyes kultusza”, sokkal inkább az emberek életre-halálra vívott küzdelme a titkokkal szemben, az embereké, akik arra hivatottak, hogy megfejtsék azokat.
/Wikipedia/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése