"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 16., péntek

Orchideák

Az orchideák a legforróbb sivatagok és a hideg égövi területek kivételével szinte minden kontinensen megtalálhatóak a Földön, de elsősorban olyan sajátos mikroklímájú helyeken szaporodnak, mint a közép-amerikai vulkánok, az Andok köderdeinek határa, Dél-Brazília Atlani-óceán-parti- és középhegységei, továbbá a Hawaii szigetek hegyoldalai, a Himalája délkeleti lejtői, az indokínai szigetek és új–guineai hegyvidékek.

Az orchideák királynője


A Cattleya illatos virágai ibolyakéktől a citromsárgáig, cinóbervöröstől bíborszínûig tündökölnek, fényes szirmaik gyakran még rojtosak is. Felfedezésük az orchideák történetének legkülönösebb meséje. Az első példányok páfrányok és mohák csomagolásaként érkeztek Angliába, amelyeket William Swainson természettudós gyűjtött Észak-Brazília feltérképezetlen, trópusi dzsungeleiben. Fogalma sem volt róla, mik azok a csomag kibélelésére használt növények, még a szenvedélyes növénygyűjtőnek, a londoni William Cattleynek sem. Cattley kíváncsiságból ültetett el néhányat a furcsa külsejű példányokból. A növények látványos, bíborszínű, sötétebb ajkú virágokat hoztak, hamarosan kiderült, hogy egy addig ismeretlen orchidea-nemzetségről van szó.
Mindez 1818-ban történt, majd a Cattleya labiata - a londoni gyűjtőről kapta a nevét - újabb hetvenegy évre eltűnt a botanikusok szeme elől. Brazíliába küldtek növényvadászokat a felkutatására, de csak 1889-ben fedezték fel újra e gyönyörű virágot. A Cattleyák annyira népszerűek voltak a gyűjtők körében, hogy teljes esőerdők tűntek el a kíméletlen begyűjtés miatt, és sajnos ma alig van már belőlük.

Orchidea - agyagvirág


/Buday Csilla/

Az agyagvirág készítés technikája Japánbó lered. Maga a művészet kb. ötven éves múltra tekint vissza és az 1980-as egyre népszerűbbé. Napjainkban Távol-Keleten iskolák működnek, ahol különböző megmunkálási technikákat tanulnak az emberek. Agyagból virágokat, figurákat, különböző dísztárgyakat készítenek 100 % kézimunkával.

Európában még szinte ismeretlen a mai napig a technológia, csak néhány Keleten tanult mester ismeri és tanítja.

Az alapanyag fehér képlékeny agyag, ami szobahőmérsékleten egy óra alatt keményedik meg. Ezen idő alatt van mód a végleges formát kialakítani, az agyagot anyagában színezni és az egyes részeket egymással összedolgozni. Kikeményedés után következik az elemek művészi megfestése és ragasztása. A kompozíció végleges formájához egyéb kiegészítőket használnak, mint pl. a különféle kaspók, virág alá mohák, virág támasztó botok, stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése