"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 2., péntek

A gyógyító kamillavirág

Védett eredetű európai uniós termékké nyilvánították az alföldi kamillavirágzatot.



A növény termesztése kimondottan csak erre a vidékre jellemző, gyógyító hatását évszázadok óta ismerik.

Gyógyító erejét igen régóta ismerik és felhasználják a kamillavirágzatnak: a virágából főzött tea gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású, erősíti a fogínyt és serkenti az emésztést, külsőleg borogatásra is használható. A kamillateát világszerte fogyasztják, mert kellemes az íze és igen jó közérzetet biztosít. Évente átlagosan 500-600 ezer kilogrammot gyűjtenek be kézzel. A begyűjtött virágot szárítják, tisztítják és teaként értékesítik. Nagy mennyiségben szállítanak belőle Olaszországba, Németországba és Ausztriába.

Hamarosan a szegedi füvészkertben is látható lesz a növény, áprilistól költözik az intézmény kolostorkertjébe, ahol több másik gyógynövény társaságában tekinthetjük meg.

Készül a tavaszra a 90 éves Szegedi Füvészkert.
A sarkvidéki hideg a Füvészkertben is éreztette hatását, az éjszakai lehűlés a -22C-ot is elérte. A Lótuszos tó víztükrét is vastag hó és jégréteg borította, a meder aljzatában nyugalmi állapotukban várják a tavaszt a fehér tündérrózsák és az indiai lótuszok.

De nem csak a növények készülnek a tavaszra. Az idei évben a „megszokott" fajokon kívül a hazánkban fokozottan védett, 500.000 Ft eszmei értékű kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus) körülbelül 15-20 példánya tartózkodik a Füvészkertben. A madarak egész nap jönnek-mennek az apró halakban gazdag Tündérrózsás-tó, és a nyugalmasabb, csendesebb, de halakban szegényebb Alföldi-tó között. A nap jó részében halak után a víz alá bukva kutatnak, majd szárítkozni és emészteni a tó mellett álló hatalmas kocsányos tölgy ágaira szállnak.

Forrás: Szeged24

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése