"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 25., vasárnap

A nevetés gyógyíthat

Mit jelent a nevetésterápia


Az elmúlt évtizedben végzett tudományos kutatások bebizonyították, hogy a beteg ember teljes felépülésében, illetve betegsége kezelésében rendkívül nagy szerepet játszik a jókedv, a nevetés. Nem csak a betegség kiváltotta feszültséget oldja, hanem a neurohormonális rendszeren keresztül az immunrendszert is stimulálja. A nevetés és a jókedv előnye sok szerrel szemben az azonnali pozitív hatása. A nevetéskor a keringési rendszer is "felpörög", a légzés felgyorsul, több oxigén jut be, és több széndioxid távozik. Az izmokban felgyorsul az anyagcsere, és nemcsak a vázizmok, de a szívizom is jobban dolgozik.

Jókedv hatására megnő a vérben a szervezet saját boldogsághormonjának, az endorfinnak a szintje is. A humor pozitív hatása nemcsak egészséges embereknél fontos, de sok ember gyógyulását is megkönnyítheti. Egyes nevetési technikákat már gyógyításra is használnak, mert hatásos fájdalomcsillapító és feszültségoldó is egyben.

A nevetés kétféle módon van hatással az immunrendszerre: növekszik a vérben áramló antitestek koncentrációja, és növekszik a vérben keringő fehérvérsejt-koncentráció is, mely fehérvérsejteknek fontos szerepük van az idegen fehérjék "kiszűrésében".
E változások hatására megnő a szervezet ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben. Ez nem azt jelenti, hogy nem fertőződhetünk meg, de megnő az ellenállás, csökken a fertőzések veszélye."(Hunter Adams:Egy kis humorológia)

A nevetésterápia olyan kiegészítő terápia, mely a kórházi személyzetnek és a sokszor kétségbeesett, szorongó szülőknek is jót tesz.

A humor a fájdalmunkat nem mulasztja el, szenvedésünket viszont azáltal képes csökkenteni, hogy a kezünkbe adja az irányítást egy olyan helyzetben, ami felett látszólag nincsen hatalmunk." (Allen Klein: A humor gyógyító ereje)

Forrás: Magyar Bohócok
a Betegekért Alapítvány/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése