"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 24., szombat

Tavaszi kirándulás Visegrádra





Budapesttől 43 kilométerre, északra, ahol a Duna szinte 90 fokot fordul dél felé, ott van Visegrád.

Ez a város Magyarország egyik legősibb települése. Van itt valami, ami vonzza a történelmi jelentőségű eseményeket. Az évszázadok alatt országok, birodalmak urai választották találkozó helyül ezt a természeti erők által szorosan ölelt várost.

A város szláv eredetű nevének jelentése: magasabb vár. És valóban, a visegrádi Fellegvár magasan, méltóságteljesen emelkedik ki a környékből. Onnan a város fölül leírhatatlan látvány tárul elénk: belátni szinte az egész lomha ívű Dunát. A Fellegvárat 1247 körül kezdték el építeni, IV. Béla parancsára. Ez azonban nem az első itt álló vár. A réges-régen, a mostani építmény helyén eredetileg emelt épület a tatárjárás során elpusztult. A szabálytalan alapterületű Fellegvár valójában a visegrádi várrendszernek csak egy tagja, de nem az egyetlen: az Alsóvárral és a Felsővárral alkotnak kerek egységet.

A felső udvarban találjuk a Mátyás király által építtetett Lovagtermet, a királynék kincseskamráját, a kápolnát és az öregtornyot.

Ez utóbbiban őrizték a Szent Koronát is. Ez az vén, bölcs torony sok furcsa eseménynek volt tanúja az elmúlt évszázadok alatt: 1440-ben például láthatta, amint V. László anyja ellopatja innen a koronát saját fia részére. Egyébként a magyar koronázási ékszereket itt őrizték egészen 1529-ig.

Visegrád fénykora Mátyás király uralkodásának idején volt. Akkor valósággal virágba borult: nagyszabású építkezések, felújítások, pezsgő udvari élet indult, művészek, gondolkodók tucatjával özönlöttek ide.

Kísérjük el egy darabon útján a Dunát! Halk moraja, lassú mozgása garantáltan pihenteti a szellemet.

Vagy nézzük meg a mutatós Városházát, böngésszük a házak falain a díszes emléktáblákat, látogassuk meg az egykori Királyi Palota maradványait bemutató Mátyás király Múzeumot! Ma már hihetetlen, de egykor itt a palotában a szökőkútból bor folyt víz helyett! Aztán sétáljunk el a Mária-kápolnához, vagy tekintsük meg a Panoptikumot!
Híres épülete Visegrádnak a Salamon-torony, amely csupán egy történelmi tévedés miatt kapta a nevét: Salamon ugyanis nem is itt raboskodott. Valódi, robosztus erődítmény ez a 31 méter magas, néhol akár 8 méter vastag falú torony. Egykor védelmi célokat szolgált, ma múzeumként funkcionál.

Visegrád környéke csodás vidék a kiránduláshoz, ez az a város, amit még a Duna is magához ölel. .


Aki látta már Visegrádot, az megérti, hogy miért jelölte ki a történelem ilyen jelentős események színhelyéül. A történelem ismerete nélkül egyszerűen nem érthetjük meg Visegrádot; Visegrád nélkül pedig nem érthetjük meg Magyarországot!


forrás:
kihagyhatatlan úti cél
Magyarországon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése