"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 26., hétfő

Aki kenuval szelte át az Atlanti Óceánt

Nyolcvan helyett 60 nap alatt szelte át egyedül kenuval az Atlanti-óceánt Rakonczay Gábor, aki vasárnap épen és egészségesen kikötött Antigua szigetén.



Rakonczay Gábor nem adta fel!
Célba ért, kikötött, megcsinálta! Rakonczay Gábor kenuval vágott neki az emberpróbáló útnak, és a tervezett 80 helyett végül 60 nap alatt szelte át az Atlanti-óceánt. Így ő az első olyan kenus, aki egyedül, segítség nélkül teljesítette ezt a távot. Gratulálunk, Gábor!

A decemberben induló Rakonczayról február eleje óta semmilyen hír sem érkezett, mint utóbb kiderült, akkor azért szakadt meg a kapcsolat vele, mert hajója február elején felborult, a tőkesúly felfelé állt, és a szellőzőnyíláson folyt be a víz a kenuba. Felesége, Viktória mesélt a történtekről: “Gábor kinyitotta a kabinablakot, de aztán ömlött be a víz, és a hajó nagyjából tíz centire állt ki a vízből, fejjel lefelé. Majdnem elsüllyedt, megpróbálta kibillenteni a súlyt, de egyedül nem ment, egy nagy hullám segített neki. Ezután két napig folyamatosan evezett, hogy irányban tartsa a kenut.”

Aztán a 61. napon érkezett a hírt, hogy Rakonczay Gábor kikötött Antiguán, ezzel teljesítette hihetetlennek tűnő kísérletét.
A tervek szerint csak április elején kellett volna kikötnie, ám a 80 naposra tervezett távot végül 60 nap alatt tette meg! “Ezzel az idővel évtizedekig vezetni fogja a legjobb időrekordot” - nyilatkozta boldogan Rakonczay Viktória.

A sportember az Atlanti-óceánt átevező első magyar vegyespáros férfi tagja, három óceánátkeléssel a háta mögött. Feleségével 2006-ban evezték át az Atlanti-óceánt. Akkor több, mint ötven napot töltöttek szinte teljes magányban, és kikötés nélkül, felváltva evezték le az 5200 kilométert.

2006-os teljesítményükkel vegyes párosként világrekordot döntöttek. Washingtonban a National Geographic Adventure az év kalandja (Best of 2008 Adventure) díjjal ismerte el a teljesítményüket, Londonban pedig felkerültek a Guinness World Records listájára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése