"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. március 27., kedd

A zene hatása



A legtöbb ember hallgat zenét. Azért tesszük ezt mindannyian, mert valamit kapunk ezáltal.

Míg a beszéd az értelmünket célozza meg, addig a zene elsősorban érzelmeinkre és azon keresztül a többi lelki folyamatunkra hat. Ez a hatás hangok, hangközök, ritmus és egyéb zenei eszközök segítségével érhető el, de a hangsúly nem ezeken van, ezek csak a hordozói annak a tartalomnak, amit a zenével közvetítünk.

A zene az érzelemvilágunkra való hatása által képes minket bárhová elrepíteni. Olyan érzelmeket tud kiváltani, amik esetleg a zene hallgatása nélkül nem jelentek volna meg bennünk.

Kedvező élettani hatásait évszázadok óta ismerik, és több területen sikerrel alkalmazzák terápiás eszközként. Egy egereken végzett japán kísérlet nemrég arra is rámutatott, hogy a komolyzene a szívátültetések utáni felépülést is segítheti.
A Journal of Cardiothoracic Surgery című mellkassebészeti szakfolyóiratban japán kutatók egy olyan kísérletsorozat eredményeit tették közzé, amelyben szívátültetésen átesett egereken vizsgálták a zene hatásait. A szívtranszplantált egereket öt csoportra osztották: négy csoportnak a műtét napjától kezdve egy héten át egész nap zenét játszottak: az első csoportnak operát (Verditől a Traviatát), a másodiknak Mozart-műveket, a harmadiknak monoton, változó hangfrekvenciákat, a negyedik csoportnak könnyűzenét (Enya), míg az ötödik csoport nem hallgatott zenét.
Az eredmények szerint Verdi és Mozart zenéjének hatására az átültetett szív jóval hosszabb ideig működött, míg ugyanez nem volt igaz a könnyűzene és a monoton hangfrekvencia esetében. Azt is megfigyelték, hogy az operát hallgató egereknél megnőtt az immunválaszt szabályozó molekulák (CD4 és CD25 fehérjék) és sejtek száma, csakúgy, mint a gyulladásgátló citokinek szintje. A kutatás megerősíti, hogy a zene valóban hatással van az immunrendszerre - valószínűleg a paraszimpatikus idegrendszerre gyakorolt hatása révén -, de a pontos működési mechanizmus továbbra sem ismert. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy a szervkilökődés kockázatát nem kizárólag a Traviata tudja csökkenteni.

forrás:egészség/origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése