"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. április 3., kedd

Április 3. Csillagászati világnap

A csillagos égbolt látványa mindig is megbabonázta az embereket. Szinte minden kultúra megpróbálta értelmezni az égen elhelyezkedõ fényes pontok sokaságát.

A csillagászat vagy asztronómia - a szó eredete szerinti jelentése a csillagok törvényei - a földön kívüli jelenségek megfigyelésével és magyarázatával foglalkozó tudomány.
A csillagászatot nem szabad összekeverni az asztrológiával, ami megpróbálja az emberek sorsát megjósolni égitestek jellemzőiből. Bár az asztrológiának és a asztronómiának közös történeti gyökere van, mégis módszerüket tekintve nagyon eltérőek; míg a csillagászat a tudományos megközelítés híve, az asztrológia egyfajta kulturális hagyomány talaján áll és nem tekinthető az akadémikus tudományok részének.

A Föld tengelyforgása

Bolygónk 23 óra 56 perc 4,09 másodperc alatt fordul meg egyszer a tengelye körül (ez az időtartam a csillagnap), amit mi úgy érzékelünk, mintha az égbolt fordulna el ugyanennyi idő alatt felettünk. Mivel a Föld nyugatról kelet felé forog, az égbolt és az égi objektumok keletről nyugat felé látszanak elmozdulni. A forgás következtében látszik körbejárni a Nap is, így jönnek létre a nappalok, amikor a Nap a horizont felett tartózkodik, és az éjszakák, amikor pedig alatta. A Nap lenyugvása utáni (illetve felkelte előtti) rövidebb átmeneti időszak a szürkület. A Föld forgástengelye jelöli ki az égtájakat is. A tengely két végét északi, illetve déli égtájnak, az erre merőleges két irány közül azt, amerre az égitestek kelni látszanak keleti, amerre pedig nyugodni, nyugati égtájnak nevezzük.
/forrás:Csillagászat ismeret és történet/

Évek óta terjeng az az elmélet, miszerint a 10. bolygóként ismert Nibiru, misztikusabb nevén a Planet X olyan közel kerül a Földhöz 2012–ben, hogy ez gyakorlatilag lakhatatlanná teszi bolygónkat. Az ok: megfordul a Föld polaritása, emiatt egymást követik majd a katasztrofális események. Így szól az elmélet, most nézzük a tényeket.

NASA mese
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, azaz a NASA a híresztelések szerint 1983-ban bejelentette a 10. bolygó létezését, amely a Nibiru nevet kapta a tudósoktól. Időközben kiderült az is, hogy a bolygót már a sumérok is észlelték, mi több: a maja kalendárium is akkor ér majd véget, amikor a Nibiru a Föld közelébe ér. Önjelölt világvége–szakértők, de néhány tudós is egyetért abban, hogy a 3600 évente visszatérő égitest alaposan megbolygatja majd a Föld polaritását, emiatt meg is állhat a forgásban a bolygónk. A következmények között vulkánkitöréseket, cunamikat említenek, de egy újabb jégkorszak is bekövetkezhet– állítólag. A NASA említésére sokan elhsizik a fentieket. De nem így történt. A NASA nem jelentett be semmit.

Az utóbbi időben sokat emlegetett maja kalendárium 2012. december 21–én ér véget, a világvége–variációk egész tárházát sorakozatják fel: nukleáris holokausztot, népességpusztulást jósolnak.

A 2012-es világvége-elméletek egyike az, hogy abban az évben, pontosabban december 21-én egy vonalban sorakoznak majd bizonyos bolygók. A dolog csak ott sántít, hogy ez minden évben így történik. Sőt, még akkor sem kell az armageddontól tartani, ha minden eddiginél tökéletesebb szögben sorakoznak majd fel az égitestek: 1997-ben már volt egy minden szempontból tökéletes felállás, és akkor nem történt semmi. Mi történhetne tehát 2012-ben? A maják számítási rendszerének logikájához és pontosságához nem fér kétség, de felesleges lenne csak a számok alapján leírni magunkat a Föld felszínéről.

A Nibiru bolygó története nem ott kezdődőtt, amikor felfedezték (ugye a NASA is cáfolta ezt), hanem amikor kitalálták. A sumérok feljegyzéseiből kiindulva alkották meg a Planet X misztikus történetét. A sumérok Marduk főistenük égi otthonát nevezték Nibirunak. Közben a babiloniak leigázták őket, és ennek örömére egy mítikus történet is szárnyra kelt annak igazolására, hogy miért tették a földdel egyenlővé a sumér kultúra több városát. Eszerint Marduk felszabadította a többi istent és megölte az Annunakikat. Egyes mostani elméletek szeint a Jupitert nevezhették Nibirunak a sumérok, de mint sok minden másra, egyelőre erre sem találtak épkézláb magyarázatot.

A dolog azonban egyszerűbbnek tűnik bármilyen nyakatekert magyarázatnál: az a Nibiru, amely állítólag elpusztít majd mindent a Földön, Zecharia Sitchin sci-fi író agyszüleménye. Az író állítja: létezik egy tizenkettedik bolygó (nem, nem is tizedik, már tovább megy), amely 3600 évente teszi tiszteletét a bolygónk közelében. Ezen a bolygón pedig emberek élnek, az Annunakik. Mint kiderült, Sitchin kissé belemagyarázott az eredeti sumér agyagtábla-szövegekbe.


Rengeteg ellentmondás van a 3600 éve visszatérő Nibiru-elméletben. A számtan segítségével könnyen rájöhetünk, hogy a Földnek minimum egyszer már el kellett volna pusztulnia. a másik az, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak eddig a 10. bolygóról, amit pedig tudni vélnek az is spekulációk eredménye.

1 megjegyzés: