"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. április 3., kedd

Híres nők a magyar történelemben

Bányai Júlia
(1824-1883)


1824-ben Vízaknán született. Tanulmányai befejezése után feleségül ment Sárossy Gyula ügyvédhez. Férje 1848-ban váratlanul bekövetkezett halála után először műlovarnőként keres megélhetést a bécsi cirkuszban. A szabadságharc kitörése után férje nevén (férfi ruhában) jelentkezett a honvédseregbe, ahol kezdetben mint közlegény vett részt. Az erdélyi harcokban csakhamar jelét adta csodálatos bátorságának, merészségét, férfias elszántságát becsülték bajtársai. Bem tábornok is elismeréssel adózott katonai bátorságának. Hamarosan a 27. honvédzászlóalj főhadnagyaként, majd századosaként vett részt a harcokban. Harcolt Gyulafehérvárnál, Zsibón, Dévánál. Mint tiszt Kolozsvárnál fedezte a magyar sereg visszavonulását.
Élete legboldogabb korszakának mondta, amikor Bem tábornok katonai kitüntetést tűzött a mellére, mert fontos híreket hozott az ellenség hadállásairól.

A szabadságharc leverése után Törökországba emigrált, ahol Bem tábornok kapitánnyá léptette elő. 1850. februárjában férjhez ment Matta Ede (Eduárd) honvéd századoshoz. 1851-52-ben visszatért Erdélybe, s részt vett a Mack József honvéd őrnagy vezette összeesküvésben. Ennek leleplezése után Törökországba menekült, majd férjével Kairóban telepedett le. Itt nyitották meg a "Fáraóhoz" címzett fogadójukat, amelyet szívesen kerestek fel azok a magyarok, akik üzeneteket, híreket hoztak Magyarországról.

Kairóban halt meg 1883-ban, 59 éves korában.

2 megjegyzés:

  1. She's a really Great women in the history of Hungary.

    VálaszTörlés
  2. Thank you so much trouble. Many women are famous in Hungarian history, I will write about them.

    VálaszTörlés