"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. április 28., szombat

Szent György napi Kihajtási Ünnep a Hortobágyon

Szent György napja a pásztorok számára a munka kezdetét jelenti. Hagyományosan ehhez a naphoz kötődik a Hortobágyon az állatok kihajtása a legelőkre. A kihajtáshoz egykoron hozzátartozott a számadás is. A gazdák és a pásztorok az úgynevezett rovásfára vésték fel, hogy mennyi állatot hajtanak ki. A rovásfát a vésés után kettévették. Egyik fele a gazdánál, a másik a pásztornál maradt. Behajtáskor ez alapján tudták követni a veszteséget és a gyarapodást.

A mai, Hortobágyon élő ember ugyanúgy várja a tavaszt, a megújulást, mint eleink. Kifelé bőg a jószág – mondták a régiek, érzi a zöld szagát. Itt az ideje a kihajtásnak, a telelő helyéről a pusztába tart már az állat, nem vágyik a szénára. .

Ennek örömére a Kilenclyukú hídon áthajtják a mintegy 300 fehér racka anyajuhot és bárányait számláló nyájat, őket követik a csikósok, lovas, ökör- és bivalyfogatok. Gulya legel majd a híd lábánál, amely nem mindennapi látvány. Köszöntik az örökös pásztorokat és utódaikat.

Április 28 szombat  Szent György-napi Kihajtási Ünnep  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése