"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. április 24., kedd

A fehér kardszárnyú delfin


A teljesen fehér kardszárnyú delfint (Orcinus orca) a Csendes-óceán északi részén, a Kamcsatka-félszigettől keletre, a Parancsnok-szigetek közelében fényképezték és videózták le moszkvai és szentpétervári egyetemi kutatók. A szakemberek egy nemzetközi tudományos program keretében tanulmányozták a vidék bálna- és delfinpopulációinak akusztikus kommunikációját és társas viselkedését. A hím állatot a kutatók Jéghegynek nevezték el a vízből 2 méterre kiemelkedő, hófehér hátúszója alapján.




Jéghegy minden szempontból azoknak a tiszta, vad és rendkívül izgalmas dolgoknak a jelképe, amelyek az óceánban felfedezésre várnak" – mondta Erich Hoyt, a FEROP társigazgatója és a Bálna- és Delfinvédő Társaság (Whale and Dolphin Conservation Society – WDCS) kutatója. „A kihívás az, hogy az óceánt egészségesen tartsuk, mivel bármikor előfordulhatnak ilyen meglepetések" – tette hozzá.

A kutatók és a természetvédők remélik, hogy Jéghegy egyediségével még inkább felhívja a figyelmet a területen élő kardszárnyú delfinek és más cetfélék védelmének szükségességére.


forrásI origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése