"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. április 18., szerda

Mi együnk? Hogy jól együnk

 Az egészséges táplálkozás főbb irányelvei


az étkezés ne legyen mellékes esemény
 rágd meg jól az ételt
 az étkezések között legyen min. 4 óra szünet
  ne egyél többet, mint a két összetett   öklöd
 kerüljed a túlzásokat
 étkezéskor kerüljed a
bőséges folyadékbevitelt
  napközben igyál bőven
 igyekezzél frisset enni
  ne egyél konzervet,
mesterséges anyagokat
 lehetőleg csak párold az
ételeket

 

 

A reggeli

 

Egész napi idegállapotunkat meghatározza. A szénhidrátra nagy szükségünk van ilyenkor, de ha túl sok cukorból áll, az inkább ellustít, mint tettekre sarkall.

Mit együnk?

1 tojás vagy 2 szelet sovány sonka: fehérjetartalmuk erősíti a szervezetet, és segít a felébredésben.
  1 szelet barna kenyér vajjal vékonyan megkenve: energiában gazdag, jóllakottságérzetet nyújt, B-vitamin-tartalma pedig javítja a kedélyállapotot.
  Könnyű sajt, joghurt vagy 1 pohár tej: fehérjeforrás, és kalciummal is ellátja a szervezetet.
  Friss gyümölcs vagy gyümölcslé: vitamintartalmuk segíti a szervezetet a koncentrálásban, az emlékezet frissen tartásában.

Az ebéd

A test kalóriaszükségletének 45 százalékát kell fedeznie, ezért jó, ha fehérjében gazdag, de zsírban szegény táplálékot választunk.



Mit együnk?
  Saláta friss zöldségekből (főzés közben vitamintartalmuk a felére csökken).
  Lehetőleg olajjal készült ételek, hiszen ezek tartalmaznak egészségesebb, telítetlen zsírsavat, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét.
  Főzelékek (borsó, lencse, bab, burgonya): szervezetünk fehérje- és szénhidrátszükségletét fedezik, energiát adnak.
  Sovány húsok: nem nehezítik el az agyunkat ebéd után.
Gyümölcs, minél több vitaminnal. A kivit nevezhetnénk abszolút antistressz-koktélnak, hiszen C-vitamin-tartalma többszöröse a narancsénak.

A vacsora

Célja, hogy segítse az elalvást és a nyugodt éjszaki pihenést. Legjobb tehát, ha szénhidrátban gazdag és fehérjében szegény. A könnyű menü után felgyorsul az anyagcsere-folyamat, és a test nem tud túlzottan lehűlni.

  
  Egy pohár langyos mézes tej: kalciumtartalmán túl kitűnő altató is; vagy egy pohár vörösbor, amely kikapcsol, ellazít, és még a szív- és érrendszernek is jót tesz.
    Az aszalt gyümölcsök és olajos magvak (sárgabarack, banán, füge, dió, mogyoró, mandula) igaz kalóriabombák, de ideális mennyiségű B-vitamint, káliumot (az idegrendszer szabályozója) és magnéziumot tartalmaznak.
  Csokoládé: gazdag magnéziumban, s ezzel az egyik legfontosabb stresszűző táplálék, de koffein-, E-vitamin- és ásványianyag-tartalma segít az ébredésben. Néhány kockát megengedhetünk magunknak.
  Cukros, szénsavas üdítők helyett víz, víz, víz. Naponta másfél literre van szükségünk ebből a mágikus italból. Jót tesz a bőrnek, olykor az éhség elűzésében is segít, de főként: kimossa a szervezetből a káros méreganyagokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése