"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. április 13., péntek

Péntek 13

Péntek 13-a szerencsétlen nap, ha eltörsz egy tükröt hét év szerencsétlenség következik... Mindannyian jól ismerjük ezeket a babonákat, de tudtad, hogy már az ókori civilizációkban is léteztek? Egyiptom, a Római Birodalom, és Görögország lakói is hittek már bennük, csakúgy, mint ma is sok-sok ember.


13
A 13-as számot már az ókori egyiptomiak és kínaiak is szerencsétlen számnak tartották. A szakértők elég érdekes magyarázattal szolgálnak erre: szerintük az emberek azért tartottak a 13-tól, mert számolásnál a tíz ujjukat és a két lábukat használták. Így azonban csak 12-ig tudtak eljutni, a 13 pedig már félelmetesnek tűnt, mert nem tudták leszámolni. Hmm... az ókoriaknak nem voltak tán lábujjaik? És akkor a 14-től vagy akár a 32-től miért nem féltek? Mindenesetre az okosok szerint innen ered a 13-tól való félelem, ami a mai napig fennáll; Amerikában például szinte minden hotelben a 12. emelet után a 14. jön.


Tükörtörés
A tükör eltörésével járó szerencsétlenség az ókori görögöktől és rómaiaktól ered. A görögök úgy tartották, hogy az ember a tükörben megláthatja, hogy az istenek milyen jövőt szánnak neki. Ha eltörik a tükör, akkor viszont már nem látják, mit tartogat a jövő – az ismeretlen pedig mindig ijesztő. A rómaiak számára a tükör jelképezte az ember egészségét; ha eltört, az illető egészségének is annyi volt. Persze ne felejtsétek el, hogy az ókori tükör nem azonos a ma is használatossal; régen fényesre csiszolt réz vagy ezüsttáblákat használtak.


Fekete macska
Az ókori népek többsége a fekete macskát a boszorkánysággal és a fekete mágiával asszociálta, így ezeket az állatokat gyűlölték az emberek, de legalábbis féltek tőlük. Érdekes azonban, hogy az egyiptomiak szentként tisztelték a macskákat,   és még külön istennőjük is volt, akit Pashtnak neveztek – macska feje volt és kilenc élete.


A babona szerint, ha kiszórod a sót, akkor balszerencsés leszel. Ennek a hiedelemnek a kialakulására két verzió van. Az egyik az, hogy a régi időkben sokszor a katonák nem pénzt, hanem sót kaptak fizetségként; ha kiszórták, akkor a „vagyonukat" szórták el. A másik a só gyógyító erejéhez kapcsolódik. A középkorban a sót gyógyszerként használták; ha valaki kiszórta, akkor megrontotta az egészségét. A régi hit szerint a kiszórt sót azonnal hátra kellett dobni a bal váll fölött, hogy belemenjen a gonosz szellemek szemébe – így elkerülhető volt az egészség megromlása.

Esernyő
A lakásban sokak szerint tilos kinyitni az ernyőt, mert balszerencsét hoz. Ez a babona ahhoz a nézethez köthető, miszerint minden otthonnak megvannak a maguk védelmező szellemei. Az ernyő véd a vihartól, csakúgy, ahogy a szellemek védik az otthonodat a bajoktól – ha bent kinyitod az ernyődet, a védő szellemek megsértődnek, mert ezzel azt sugallod nekik, hogy nem vigyáznak rád rendesen. Ilyenkor a szellemek besértődnek, megátkoznak téged, és elvonulnak a helyszínről.

Hapci!

  • Ha beszéd közben tüsszentesz, akkor hazudsz
  • Ha más ember beszéde közben tüsszentesz, a másik igazat mond
  • Amikor tüsszentünk, a gonosz elviheti a lelkünket, ezért mindig mondani kell, hogy „egészségedre!"
  • Ha érzed, hogy tüsszentened kell, de nem tudsz, akkor valaki a környezetedben szerelmes beléd
  • Ha evés közben tüsszentesz, akkor hamarosan egy új barátra teszel szert
  • Sose tüsszents, mielőtt felveszed a cipődet, mert balszerencsét hoz
  • Ha páratlan számút tüsszentesz, akkor valami rossz történik majd – mindig tüsszents kétszer

  • Ha tüsszentesz, balra fordulva tedd – szerencsét hoz majd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése