"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. július 19., péntek

A 188. Anna bál - Balatonfüred


Nagy a készülődés Balatonfüreden..

Július 20-án 188. alkalommal kerül megrendezésre   az Anna-bál. 

A bál Balatonfüred legrangosabb nyári eseménye. 



annabalokuj
A rendezvény eredete egészen 1825. július 26-ig nyúlik vissza, amikor a balatonfüredi Horváth-kúriában tartották az első Anna-bált a házigazda, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János Anna nevű leányának tiszteletére. A fiatal hölgy azon a bálon ismerkedett későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, aki az 1848/49-es szabadságharc tábornoka volt és Aradon, vértanúként halt meg. A füredi Anna-bál a reformkorban már az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, s a Horváth-házban olyan illusztris személyeket láttak többször is vendégül, mint Széchenyi István, Kossuth Lajos, Wesselényi Miklós, Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Blaha Lujza...

Huszka Jenőt, a neves zeneszerzőt is megihlette az Anna-bálok varázsa. Életének utolsó szerzeménye az Anna-báli keringő, melyet 1962-ben játszottak először a nyitótáncként hagyományos díszpalotás mellett.

A bál szépét és udvarhölgyeit a szakértő zsűri választja meg éjfélkor, de a legszebb 15 lányt, visszatérve a hagyományokhoz, a báli közönség szavazza meg. Idén a tervek szerint két szívhalászattal is várják a vendégeket a bál előestéjén. Krúdy Gyula novellája alapján, amelyben vízbe dobott férfi nevekkel feliratozott fa-szíveket kellett kihalászni a hölgyeknek a Balatonból, hogy megtudják ki lesz a báli táncpartnerük, idén is kifut a hajó a kikötőből fedélzetén a szép lányokkal, de ezúttal este a Tagore sétányról is bárki megcsodálhatja a zeneszóval kísért hangulatos lampionos szívhalászatot. Elsőként a bálok történetében cigányprímás verseny is kapcsolódik az eseményhez.

A tavalyi bál szépe, Bőr Viktória délután fél hatkor lovas hintón körbejárja a várost, ez lesz a bál felvezetése.
A bál szépét és két udvarhölgyét éjfélkor mutatják be, ők másnap délelőtt tíz órakor a Kisfaludy Színpadon is láthatók lesznek, majd lovashuszár kísérettel sétakocsikáznak a városban.
Az Anna-bál estjén a reformkori hangulatot a hagyományőrzők elevenítik fel a Balaton-parton, a magyar táncokat a Balatonfüredi Néptáncegyüttes mutatja be este 11 órától pedig utcabál lesz a Vitorlás téren.

Az Anna-bál hete egy különleges programmal kezdődött:: Amrita Sher-Gil a száz éve született magyar származású világhírű indiai festőművésznő kiállítása nyít meg a Vaszary Villában július 15-én, hétfőn 18.30-kor. Az indiai Frida Kahloként is emlegetett különös tehetségű és szépségű, fiatalon tragikus hirtelenséggel elhunyt festőművésznőt a 20. század egyik legnagyobb modern indiai festőjeként tartják számon, aki Indiában új művészet-szemléletet alapozott meg.

A bálok történetében először idén hagyományteremtő szándékkal cigányprímás versenyt rendeznek. A Lavotta Jánosnak emléket állító versenyen minden klasszikus cigányzenei hagyományt művelő 18 és 35 év közötti hegedűs indulhat. A nyilvános színpadi verseny július 16-17 között zajlik majd a Kisfaludy Galériában, a legjobb produkciókból pedig gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren felállított nagyszínpadon.

 


Az Anna-bál királynője a hintóján - Minden évben hintóval járják körbe a várost
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése