"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. július 26., péntek

Békéscsabai Meseház

Az ország délkeleti városában,a vizek szabdalta, erdők diszítette és vetések ékesítette alföldi csücskében elterülő Békéscsabán van egy csoda-ház,a Meseház.

A Meseházban látható Schéner Mihály (Kossuth-díjas, Munkácsy-díjas, akadémikus, Békéscsaba díszpolgára) képzőművész kiállítása - sajátos népi ihletésű mesevilág tárul a látogató elé. Itt kapott helyet Ványai János hajdani csabai fazekasmester műhelye eredeti berendezéssel, tárgyakkal, szerszámokkal, valamint Lenkefi Konrád által tervezett és kivitelezett, a Napsugár bábegyüttes bábjaiból válogatott kiállítás.
Az állandó kiállítás 1982 óta áll nyitva az érdeklődő közönség előtt.

"El kell hinnünk a gyermek igazságát, a gyermek világát, abban tükröződik a mi boldogságunk is amit annyira nem találunk...."./Schéner Mihály/

A Meseház több mint a gyermeki képzelet teremtményeit, illetve a gyermekien tiszta világ tanulságait felsorakoztató példatár. Jelképe az alkotói felelősségnek, a tiszta, egyértelmű érték emberformáló erejének, az emlék és a jövő mostani pillanatába történő egybekapcsolása.

Belépve megtisztulhatunk életünk kompromisszum-porától, a hely szellemének varázsa a gyermeklélek egyszerűségétől,  népművészet egyértelműségétől és az alkotó ember nagyszerűségétől válik teljessé.


forrás: Tájak,korok,múzeumok

 


„Minden, a mi van, / a kéz által született, / és ami nincs, elpusztult, / az is a kéz által szűnt meg." Teremtésről és rombolásról elmélkedve Kézkivirágzások című kötete elejére írta e sorokat Schéner Mihály.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy írtál Békéscsabáról! Köszönöm! Te békéscsabai vagy? Szeretettel üdvözöllek! :)

    VálaszTörlés
  2. Szeretettel üdvözöllek. Budapesti vagyok , de örömmel írtam a Meseházról Schéner Mihályról

    VálaszTörlés