"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. július 5., péntek

Természet kincse, a mofetta

A geológusok mofettának nevezik a széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést.

Ezt a természeti kincset a gyógyászatban már régóta alkalmazzák különböző kezelésekre, gyógyításra.
Az emberek több száz éve fürdőszerűen használják a széndioxidgázt, annak kellemes melegítő és gyógyító hatása miatt. A bőrön átdiffundáló gáz a szövetekbe kerül és specifikus értágító hatást gyakorol. Ez a hatás a bőr-és bőr alatti kötőszövetekben, és a belső szervekben is megnyilvánul.

A Mofetta története:

Erdélyben számos mofetta létezik és használatuknak komoly hagyománya van. A széndioxiddal telt mofetták köré gyakran építettek gyógyházakat, vagy egyszerű ülőkéket, hiszen a mofetták mélyedésében lévő széndioxid nehezebb mint a levegő, ezért leülepszik és ebben kényelmesen, ülve lehet gyógyulni. A legerősebb (99% széndioxid tartalmú) gázömlések a Hargita hegyvonulatban találhatók, 1250 méter tengerszint feletti magasságban. A városokban és a falvakban a pincék telve vannak széndioxiddal, és a helybéliek kihasználva a természet adta lehetőséget, ötletesen magán mofettákká alakították át azokat.
A földből feltörő gázt úgy kezelték, akár egy feszített víztükrű medencét, melynek szintjét a gyertya lángjának elalvása jelezte. Magyarországon sajnos csupán egy helyen, a Mátrában található olyan széndioxid kigőzölgés, amely az emberi szervezetre jótékonyan hat, így a szárazfürdő - kúraszerű alkalmazása miatt - főként a környéken élők számára áldásos kincs.



A CO2 szárazfürdő hatásmechanizmusa
A kezeléseknél a CO2 a bőrön átdiffundál a szövetekbe, specifikus értágító hatást gyakorol a perifériás keringésre, a mikrocirkulációra és a szívműködésre fejt ki kedvező hatást. Növeli a szív verő-volumenét, csökkenti a vérnyomást, tágítja az arteriolákat. Ez egyaránt érinti az artériás, vénás és nyirok kapilláris rendszert. A hatás nemcsak a bőr és bőr alatti kötőszövetre terjedhet ki, hanem a belső szervekre is. Jellegzetes a CO2 gázfürdőben fellépő melegérzés, mely az érzőidegekre gyakorolt hatással magyarázható. Oka, hogy a CO2 gáz hőkapacitása nagyobb, hővezető képessége pedig kisebb, mint a vízé, és így a gázzal érintkező bőrfelület melegebb marad. (Feltételezik, hogy a bőr hidegérző receptorait bénítja, amivel a korábban beálló melegérzés magyarázható.)
Mofetta terápia
A CO2 gáz befolyásolja a vegetatív idegrendszer ingerlékenységét, jellemző a fürdőt követő kipirulás, a fej, a nyak izzadása az erőteljes szívkontrakció, az aluszékonyság. Csökken a vérnyomás, a perifériás erek tágulnak, a légzés mélyül, izzadás lép fel. A szervezet sok oxigénhez jut.

A terápia a gyakorlatban
Képzeld el, hogy belépsz egy medencébe, amelyben víz helyett színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb co2 gáz van. A bőrön keresztül bejutó gáz hatására a fokozott vérkeringés bársonyos melegséget idéz elő. A gáz, úgy mint a levegő, a ruházaton is áthatol, ezért könnyű, kényelmes, pamut vagy más természetes anyagú öltözet szükséges. A kezelés időtartama: 30-40 perc. A mofetta legkedvezőbb hatását kúraszerű alkalmazásában fejti ki. Az ajánlott kúra 10-15 kezelésből áll. Évente maximum három kúra javasolt. Jellemzői: a fürdőt követő kipirulás, verejtékezés, erőteljes szívkontrakció, a légzés mélyülése, a kezelést követő kellemes fáradtságérzet és álmosság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése