"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. július 31., szerda

A holdfázisok hatásai

Augusztusi holdnaptár

 = Telihold  = Újhold  = Elsö negyed, növekedni  = Utolsó negyed, növekedni


Augusztus
KeSzCsSzVa
311234
3257891011
33121315161718
34192022232425
352627293031


A Hold Föld körüli keringésének többféle hatása (fényhatás, gravitációs, energetikai, meteorológiai, asztrológiai, stb.) is van az élőlényekre.

Mindenki előtt ismeretes, hogy a Hold a Földünk körül kering. A keringés ideje (teleholdtól teleholdig) kb. 29,53 nap, vagyis egy hónap. /Az elnevezés is innen ered: Ho(ld)nap/ A keringés során a Hold a Nap fényét veri vissza, tükrözi a földre. A Hold pályáján való tovahaladásából adódóan azt láthatjuk, hogy az napról napra hízik, vagy éppen fogyóban van. A fényváltozás, vagyis a látvány alapján a Holdnak négy fázisát különböztethetjük meg. Újholdtól (amikor nem látjuk a Holdat az égen) kb. 7,4 napig tart az I. negyed. Az első negyed végén a Hold tányérjából egy felet láthatunk. Újabb 7,4 napig, vagyis Teleholdig tart a II. negyed. Teleholdkor a Hold teljes tányérja világít az égen. Ebben a kb. 15 napos időszakban a Holdból egyre többet látunk, azaz a Hold “dagad”. A Telehold utáni kb. 15 napos időszakban a Holdat napról napra “fogyni” látjuk. Telehold után kb. 7,4 napig tart a III. negyed, melynek végén ismét felére csökken a Hold tányérja, majd végezetül 7,4 napig, azaz a következő Újholdig tart a IV. negyed.
A Hold gravitációs hatása is ismert. A hold viszonylagos közelsége és tömege miatt a gravitációja is jelentős, annak hatásaival komolyan számolnunk kell. Iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy a Hold gravitációs vonzása okozza a tengereken, óceánokon az ár-apály jelenséget. A Hold gravitációja maga felé próbál húzni minden, a földön található dolgot és mivel a vízmolekulák egymáson viszonylag könnyen elmozdulnak, ezért ez a hatás a vizek vonatkozásában a legszembetűnőbb. Tehát a Hold magafelé mintegy “szívja” a Földet, és annak minden elemét, és erre a vizek reagálnak a legintenzívebben.

A Hold gravitációs hatása a látvánnyal ellentétes, illetve más ritmust követ: Újhold idején a Hold a Földünk és a Nap között áll. Mivel a Föld, a Hold és a Nap egyvonalban áll, a Hold és a Nap gravitációs vonzása egymást erősíti, a Hold és a Nap gravitációs vonzása úgymond “összeadódik”, így tulajdonképpen dupla erővel “vonzódik” minden, a Földön lévő dolog a Hold felé. Tehát Újholdkor a Földünk gravitációs vonzása úgymond a legkisebb, hiszen minden a Hold és a Nap felé “törekszik”. Ahogy a Hold tovahalad pályáján ez a Nappal való gravitációs “együttállás” fokozatosan megszűnik, a Hold vonzása egyre csökken, ezért minden a Föld középpontja felé igyekszik elmozdulni. Ez a hatás az első negyed végén (amikor egy felet látunk a Holdból) tetőzik, azaz az első negyed végén a földön a legnagyobb a gravitáció. Az első negyed után a földön lévő dolgokra ható gravitáció ismét csökkenni kezd és Teleholdkor ismét eléri minimumát. Teleholdkor a Föld, a Hold és a Nap ismét egyvonalban áll, csak most a Föld a Hold és a Nap közé kerül, így a két égitest gravitációja “egymás ellen dolgozik” azaz az egyik erre, a másik arra igyekszik húzni a Földön lévő dolgokat. A Hold tömege és közelsége miatt a Hold hatása a jelentősebb. Majd a harmadik negyedkor ismét viszonylagosan nagyobb a gravitációs hatás a földön, amely Újholdig ismét a viszonylagos minimumra csökken.
Összefoglalva: a Föld középpontja felé húzó erő (a gravitáció) Újholdkor és Teleholdkor a legkisebb, azaz minden a Föld középpontjától ellentétes irányba törekszik. A Föld középpontja felé húzó erő az első és a harmadik negyed végén (amikor a Hold felét látjuk az égen) a legnagyobb, azaz ilyenkor minden a föld középpontja felé kívánkozik.


Az emberek évezredek óta kutatják az égi kísérőink és a mindennapi életünk közötti összefüggéseket. Az asztrológia művelői felfedezték, hogy az időnek nem csupán mennyisége, hanem minősége is van.Hippokratész így oktatta tanítványait: “Aki az orvostudományt anélkül műveli, hogy figyelembe venné a csillagok mozgásának hasznát, az bolond”.A 16. század neves orvosa, Paracelsus az ókori hagyományokhoz hasonlóan a Naprendszer bolygói és az emberi test szervei, szervrendszerei között összefüggést talált (például a Napot a szívhez, a Holdat az agyhoz, a Merkúrt a tüdőhöz kapcsolta). Ezért tartotta fontosnak, hogy az orvos legyen jártas a csillagjóslás tudományában.A híres természettudós, Charles Darwin így ír erről: “Az ember az emlősökhöz, a madarakhoz, sőt még a rovarokhoz is hasonlóan alá van vetve azoknak a titokzatos törvényeknek, amelyek szerint bizonyos normális folyamatok, mint a terhesség, a növények növekedése és beérése, bizonyos betegségek időtartama, a hold periódusaitól függ.”
Őseink megfigyelései a holdfázisok hatásairól máig megállják helyüket. Néhány alapelv figyelembe vételével könnyebbé tehetjük mindennapi tevékenységeinket!


Újholdkor (tehát amikor a hold elsötétül az égbolton) legmagasabb a test méregtelenítési készsége, ekkor érdemes leginkább böjtöt tartani, rossz szokásainkkal  felhagynunk, illetve új, hasznos szokásokat felvennünk. Ez  a nap ugyanis a legalkalmasabb kezdet. Újhold idején a Hold mindig abban a jegyben áll, ami az adott hónap napjegye (tehát augusztusban az oroszlánban).




Növő holdnál minden elfogyasztott falat nagyobb eséllyel képez zsírpárnákat: ez az időszak a tápanyagok beépülésének kedvez, a gyógyszerek is erőteljesebben hatnak. Ebben az időszakban azonban lassabb a gyógyulás, és kedvezőtlenebbül alakulnak a műtétek. Növények átültetésére, vetésére viszont különösen alkalmas az időszak, mert gyorsan gyökeret eresztenek és növekedésnek indulnak. A növő hold időszaka az erőgyűjtésnek, a felkészülésnek és tervezésnek kedvez – ha lehetséges, ilyenkor tartózkodjunk a nagy erőkifejtést igénylő, fárasztó munkáktól, mert nehezen fogunk boldogulni velük.


A telihold körüli 1-2 napban rendszerint megnő a forgalom a szülészeteken: ekkor (valamint növekvő hold idején) születik a legtöbb kisbaba. Az arra érzékenyebb emberek nyugtalanabbak lehetnek, ilyenkor a balesetek és bűncselekmények száma is magasabb – ilyenkor jól tesszük, ha éberebbek vagyunk, és jobban vigyázunk magunkra.

Fogyó holdkor viszont minden könnyebben és gyorsabban megy, még akkor sem hízunk, ha többet eszünk, mint rendszerint. A méregtelenítési folyamatok ekkor a legerősebbek, és aktívabbak is vagyunk, mint más időszakokban. Ha megválaszthatjuk egy műtét idejét, érdemes fogyó hold idejére tenni. Sokféle munka hatékonyabban elvégezhető a kertben és a háztartásban: a mosáshoz kevesebb mosószer is elegendő, a ruhák mégis tisztábbak lesznek. Gyomok kiirtására is ez a legalkalmasabb időszak (különösen, ha a bak által uralt napon végezzük: az ágyás hosszú időre mentes marad a gazoktól).
A különböző időminőségek két-három naponként váltják egymást, s ez egyúttal különböző hatások érvényre jutását is jelenti. Szobanövényeinket érdemes levélnapokon (vízjegy: rák, skorpió, halak) locsolni, ugyanakkor a virágnapokon (levegő jegy: ikrek, mérleg, vízöntő) jobb hanyagolni az öntözést, mivel az ekkor öntözött növényeken gyakran kártevők telepszenek meg. Hajat vágatni lehetőleg oroszlán-napokon menjünk, ha azt szeretnénk, hogy dús és erős szálú legyen a hajunk, semmiképp ne válasszuk viszont a halak és a rák napjait (ha ilyenkor mosunk hajat, az kedvez a korpaképződésnek). A szűz-napokon készített frizura hosszabb ideig megtartja a formáját. Szőrtelenítésre ugyanakkor alkalmasabbak a bika által uralt napok (a fogyó holdnál): a szőr sokáig nem fog visszanőni. Ha fogorvoshoz készülünk, kerüljük a levegő jegyeit (ikrek, mérleg, vízöntő) és ha lehet, a fogyó holdat válasszuk. “Vizes” napokon (rák, skorpió, halak) könnyebben boldogulunk minden vizes munkával, de ekkor nem ajánlatos hosszan szellőztetni, a nedvesség ugyanis beveszi magát a lakásba – a tűzjegy napjain (kos, oroszlán, nyilas) azonban bátran szellőztethetünk hosszabban. A megfigyelések szerint az időjárás az ikrek napjain gyakran megfordul.
Hihetetlennek tűnik? A fentiek mind évszázadok tapasztalatain alapulnak, a régebbi korokban mindenki természetesnek és magától értetődőnek tekintette ezeket a szabályokat. Talán manapság már egyre többen rájövünk arra, hogy nem érdemes eltávolodni a természettől, hiszen az ember maga is a természet része…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése