"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. július 21., vasárnap

Természeti csodák

Nagy Kék Lyuk (Great Blue Hole)

A jégkorszak alatt kialakult híres belizei Nagy Kék Lyuk 1000 méter hosszú és 400 méter mély.

Nagy Kék Lyuk


Olyan hatalmas, hogy még az űrből is látszik. Szakértők úgy gondolják, hogy a hatalmas lyuk a Jégkorszak után keletkezett, mikor a jég az óceánba olvadt. Ennek hatására a vízszint drasztikusan megemelkedett, és a tenger rengeteg barlangot öntött el, melyek később be is omlottak. 

A világörökség részének számító Nagy Kék Lyukat a híres francia tengerkutató, Jean Jacques Cousteau tette népszerűvé 1971-ben, amikor Calypso nevű kultikus hajóján errefelé járt, merült és forgatott.





A hullám, Ausztrália


14 méter magas és nagyjából 114 méter hosszú az a természetes szikla, amely egy megtörő tengeri hullámra hasonlít.


Kappadókia


8,5 millió évvel ezelőtt Kappadókia területét egy kitöréssorozat vastag, helyenként 400 méteres ignimbrit réteggel borította el, majd erre a könnyen málló kőzetre különböző, nagyobb keménységű rétegek kerültek. A nagy esőzések és a száraz időszakok váltakozása az erős szelekkel megkezdték a könnyen erodáló ignimbritet, karcsú tornyokat formálva belőle. A tornyok tetején sötétebb színű, keményebb kőzetek alkotta sipkák ülnek. A különleges, természetalkotta forma a világban “Fairy chimney” azaz “Tündérkémény” néven vált ismertté.

Kappadókiában találhatóak a híres föld alatti városok, melyek az első keresztények búvóhelyei voltak, valamint a sziklatemplomok. Kaymakli és Derinkuyu föld alatti városai, az Uchisar sziklaerőd, az Ihlara völgy és Soglani elképesztő látnivalók. Kappadókia a mai Törökország területén lévő Anatólia ókori tartománya volt. A kopár, kietlen, sziklás területet valaha sűrűn lakták. Volt a Hettita, az óperzsa, majd a Római Biroda­lom része is. Az aszkézist vállaló keresztények vonultak vissza ide a hétköznapi élet elől, Isten közelségét keresve. Számukra a kappadókiai Göreme-völgy tökéletes választásnak bizonyult. Felfedezték, hogy a sziklákba könnyen vájhatnak barlangokat, folyosókat, cellákat. Kappadókia Göreme-völgye a keresztény remeteközösségek templomairól lett ismert. A templomok belső téralakítása változatos képet mutat. Vannak köztük egyszerű, szerény helyiségek, míg másokban boltívek, kupolák is megfigyelhetők. Kappadókia templomai közül 365 a Göreme-völgyben található.


Nézd meg alaposan a természetet, és akkor mindent jobban megértesz majd – állította Albert Einstein. Fogadjuk meg a tanácsát, és ha nem is jutunk olyan hatású gondolatokra, mint ő, legalább megcsodálhatjuk az anyatermészet remekműveit.

 
/ forrás:    ÉrdekesVilág/
Player/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése