"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. július 11., csütörtök

Nyár, grillezés

A grillezés egyidős az emberiség történetével. Valamikor a Neander-völgyben, véletlenül kezdődött el az, amit ma grillezésnek hívunk. Több ezer évvel ezelőtt egy darabka vadállat hús beleesett a tűzbe, és az ősembernek még sikerült botokkal kiszedni a parázsból. Az elszenesedett húsdarab, bár ropogós és kemény volt, íze rendkívüli benyomást tett rá, és maradandó élményt jelentett az egész emberiségnek.
A grillezés egyszerű és élvezetes ételkészítési eljárás. A grillezett hús egészségesebb, mint a főtt, és élvezetes, mert kevés zsiradékot tartalmaz, és a húsból tökéletesen kihozza az illatot és a zamatot.

A jó grillezéshez idő és sok türelem szükséges.

Az igazán jól elkészített grill ételt élvezet fogyasztani, mert összhangban van benne a sokféle íz, illat, aroma.
A sütésnek több módszere van, például faszénparázson, lávakövön, ami működhet gázzal is.
A grillezés sikerének titka az, hogy a hússzelet azonnal kapjon egy kérget, ami nem engedi ki a levét, és ettől marad omlós a hús. Ha kifolyik a leve, a hús száraz és rágós lesz.

Az igazi titok azonban a pácolásban rejlik. Célszerű a sütögetés előtt egy nappal fűszeres olívába tenni húsainkat, és a siker garantált

. Az egyik legegyszerűbb módszer azonban a fokhagymás tejbe való áztatás. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy fej fokhagymát lereszelni, 2-3 dl tejben elkeverni,é s a húsokat belefektetni. Egy éjszaka alatt fantasztikusan átveszi a hús a fokhagyma zamatát.

 Ha olajos pácot készítünk, akkor a húsainkat bekenhetjük mustárral is. Az olajba tehetünk előre elkészített, boltban kapható fűszerkeveréket is, de mi magunk is összevariálhatjuk igényünk szerint a fűszereket.

Ismert, kedvelt pácolás még a sörös-mézes pác. A húst nem szükséges külön fűszerezni, éjszakára állni hagyni, hanem sütés előtt 10 perccel elég átkenni húsainkat, és már kész is.  /forrás: teletál/

Pácok

 /sertéstarja/

1 evőkanál mustár
1,5 dl olaj
Indul a grillszezon. Ha nyár, akkor sütögetés, grillezés, szalonnázás1 kiskanál só
1 mokkáskanál frissen
őrölt bors
1 kiskanál őrölt köménymag
1 kis fej lila hagyma
2 újhagyma

A mustárt tegyük keverőedénybe, majd  kevergetve öntsük hozzá az oljat, szórjuk bele a sót, a borsot, a köményt, az apróra vágott lilahagymát és a vékony karikára szelt újhagymát. Az  egészet jól keverjük össze, és már pácolhatjuk is vele a sertéstarját.

Olivás züldfűszeres pác
Hozzávalók

1 kiskanál só
1 kiskanál durvára tört színes bors
2 gerezd fokhagyma
majoránna /friss, vagy szárított/
2 szál friss rozmaring
fél csokor petrezselyem
2 dl olivaolaj

/pulykasteak páca/








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése