"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. július 3., szerda

Búzavirág

A búzavirág régen főleg a búza és rozstáblák szélének jellegzetes egyéves gyomnövénye volt a pipaccsal és a konkollyal együtt.
Júniustól augusztus végéig gyűjthetjük be a kékszínű virágot, amely annál értékesebb, minél jobban sikerült a szárítás során kék színét megőrizni. A búzavirág enyhén antibiotikus és frissítő hatású főzete jótékonyan hat a bőrre, a hajra és a fáradt szemre. Teája serkenti az emésztést, szívnyugtató, vérnyomást csökkentő és vértisztító teákba keverve a teakaverék tetszetőségét is fokozza. A keserűanyag, cseranyag, ásványi sók, és antocián festék keverékét kivonat, tea vagy az összezúzott szirmok formájában régen szemkötőhártya-gyulladásra használták borogatásként, de szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő szert is nyertek belőle, és torokgyulladás elleni öblögetésre is ajánlották. Köhögést, bronchitist, májbetegséget kezelnek vele, láz ellen is használják. Búzavirág borban 2 evőkanál virágot felfőzünk 3-4 dl borban, majd leszűrjük. Kortyonként fogyasztva segít láz ellen, öblögetve enyhíti az íny- és nyálkahártya-gyulladást. Tea szemgyulladásra, toroköblítésre 5-10 g szirmot fél liter vízzel leforrázunk, állni hagyjuk 10-15 percig, majd szűrjük. Naponta többször borogatunk, öblítünk vele. Jégbe zárt virágok A nyári melegben kerti vendéglátáskor gyönyörű látvány lehet egy színes virágokkal, szirmokkal díszített jégtál, közepén fagylalttal, gyümölccsel. Mire a tál elolvad, a benne lévő finomság is bizonyosan elfogy majd. Ugyanilyen szép lehet jégkockába fagyasztott virágokkal hűteni a limonádét, teát. Mindkét „jeges csodára” tökéletesen használható a búzavirág. A kozmetika sem nélkülözheti Hajöblítő ősz hajra Egy maréknyi virágot ¼ liternyi forró vízzel leforrázunk, és 3 órát állni hagyjuk. A megmosott, kissé megszáradt hajat ezzel öblítjük, és bemasszírozzuk. Az így készült hajöblítő finom kékes fényt kölcsönöz az ősz hajnak. Arclemosó Teát főzünk 3 evőkanál virágból 250 ml vízzel. Ezzel tisztítjuk, mossuk a gyulladt bőrt. Forrás: Búzavirág a gyógyító gyom kiskegyed--astronet/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése