"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2013. július 9., kedd

A légkondicionáló áldás forró nyári napokon, de átok is lehet


Nem is gondolnánk, hogy pont a klíma miatt betegedhetünk meg a legkönnyebben nyáron. Különféle betegségek okozói lehet, akár kisebb, akár nagyobb jelentőségű károkat is okozhat szervezetünkben.
Ha nem megfelelően tisztítjuk a légkondit, a szűrőkön megtelepedhetnek a különböző baktériumok, amik a szervezetbe kerülve igen komoly problémákat okozhatnak. Kezdetben csak kisebb köhögéseket okoznak, később akár tüdőgyulladáshoz is vezethet a dolog.




A túlzott lehűtés pedig arc- és homloküreg gyulladást, fülgyulladást okozhat, illetve megfázáshoz vezethet. A klíma a benti levegőt hűti és keringeti, így ez a levegő kiszáríthatja a szem- száj- és nyálkahártyát, kimerültséget és fejfájást eredményezhet, kiszárítja a bőrünket, ami ellen krémekkel és sok folyadékkal védekezhetünk. Emellett ízületi panaszokat is okoz, különösen a fej és nyaki izomfájdalmakat.
A klímát nem kell nélkülöznünk, csak megfelelően használni. 

A klímaberendezéseket 6-8 fokkal alacsonyabbra állítsuk a kültéri hőmérsékletnél. Fontos, hogy a berendezést megfelelően karbantartsuk és tisztítsuk, még a klímaszezon előtt vigyük el gépjárművünket szervizbe, ahol szakszerűen kitisztítják a hűtésért felelő rendszert, illetve hívjunk szerelőt az otthoni klímánk karbantartásához. A klímareuma és egyéb légzőszervi megbetegedések elkerülése végett a hideg levegőt pedig ne közvetlenül a testre irányítsuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése