"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 16., szombat

28. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban

Huszonnyolcadik alkalommal költöznek a népművészet mesterei a Budai Várba, hogy ismét elbűvöljék a látogatókat különleges tudásukkal.

Az idei rendezvény kiemelt témája   a fémművesség, ennek kapcsán   különös figyelmet kapnak idén a kovács, késes, fegyverkovács, ötvös, rézműves, tűzzománcos, bádogos, harangöntő és ólomöntő szakmák képviselői is, de ha az ólomkatonákra, fémszálas hímzésekre és patkolt tojásokra gondolunk, tovább bővül a lista. Mivel a fémművességhez igazi ősi férfias mesterségek is kapcsolódnak, így a műhelybemutatók során lesz vasnyújtás, damaszkolás, azaz rétegezett késpenge-készítés, éremütés, a borbélyműhelyben pedig borotvakészítő mesterek pengéivel dolgoznak majd.

5 napra is  újra felkerülhet  a török félhold a Budai Vár fölé, hiszen a fesztivál díszvendége ezúttal Törökország .
Nakkaşhanének nevezték az oszmán korban azt a helyet, ahol a könyveket készítették. A szerájokban lévő könyvkészítő műhelyekben folyó művészeti tevékenységnek nagy jelentőséget tulajdonítottak és támogatásban részesítették. A kalligráfia, a díszítőművészet, miniatúrafestés, márványfestés, kerámia és a könyvkötéshez hasonló kézműves munkálatok során az értékes könyvek mintegy művészeti alkotásokká váltak.


A 2014-es Mesterségek Ünnepén a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ jóvoltából egy különleges dekorációjú könyvkészítő műhely jelenik meg. A korszak zenéjét, ruháit és légkörét is megjelenítő dekoráció mellett, a hagyományos könyvkészítő művészetet szakértő mesterek fogják élőben bemutatni.

Kézművesség - műhelyek és mesterek Idén is több mint 50 műhelyben várják a mesterek a látogatókat, akik szívesen megismerkednének egy-egy mesterség hagyományos fortélyaival.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése