"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 10., vasárnap

A virág maga a természet költeménye.

 

Janka liliomA liliom olyan virág, amelynek történelme van. Már a Krisztus előtt 2000-re datálható műalkotásokon is megtalálható. Japánból származik, és jelentések egész sorát tulajdonítják e keleti szépségnek. Például a tisztaság és az ártatlanság szimbóluma, de a termékenységé, a mulandóságé, a lelki szereteté, az egységé és a reményé is. Talán a fehér liliomé a legerősebb szimbólumrendszer.

A liliomok évezredek óta kedvelt dísznövények, néhány fajuk azonban a Kárpát-medencében vadon is előfordul. Az erdélyi havasok ritkasága a Janka-liliom. A növényt Anton Kerner osztrák botanikus írta le 1877-ben , tudományos nevében pedig a magyar botanika egyik legjelentősebb alakjának, Janka Viktornak állít emléket. /Földgömb, Jakab Gusztáv/ A Déli-Kárpátok egy-két pontján, 2000 méteres magasság felett él a Kitaibel-nyalábcsengőke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése