"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 24., vasárnap

Időjárás...

Kánikula idén már biztosan nem lesz, sőt könnyen megeshet, hogy augusztussal együtt a nyárnak is végleg búcsút inthetünk.
Egy hidegfront vonult át felettünk és a folytatásban is inkább hűvös napok jönnek. Időnként már-már őszies idő vár ránk. A meteorológus szerint ritka az ideihez hasonló kicsit szeszélyes nyár. Kovács Attila azt mondja, június 10n volt a legmelegebb 34 fokot egy picit meghaladta a napi maximum hőmérséklet. Június 10n ez meglehetősen szokatlan, hiszen a csillagászati nyár csak 21n kezdődik. Júliusban és augusztusban is a maximum hőmérséklet csak 32 fok volt egy egy napon és meglehetősen ritkán fordul elő, hogy nincs ettől melegebb.

Ahogy a hőmérők nyáron sem kúsztak 35 fok fölé, úgy a következő napokban sem számíthatunk nyárias időre. Nem árt elővenni a pulóvereket, de sokszor az esernyőre is szükség lehet. Jönnek a változékony hűvös őszi napok. A vénasszonyok nyarában azért még reménykedhetünk.

Vers vasárnapra

Alszik a szív és alszik a szívben az aggodalom,
alszik a pókháló közelében a légy a falon;
csönd van a házban, az éber egér se kapargál,
alszik a kert, a faág, a fatörzsben a harkály,
kasban a méh, rózsában a rózsabogár,
alszik a pergő búzaszemekben a nyár,
alszik a holdban a láng, hideg érem az égen;
fölkel az ősz és lopni lopakszik az éjben.

/Radnóti M./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése