"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 9., szombat

Fényes ünnepségre készül a Gödöllői Királyi Kastély.







1751 augusztusában olyan esemény történt a Gödöllőn, amiről a mai napig megemlékeznek a helyiek: Mária Terézia a kastélyba látogatott, és Grassalkovich Antal olyan pompás ünnepséggel fogadta, amelyhez hasonlót még a császárnő sem látott sehol. 70 ezer lámpás világította meg a kastélyparkot, amelyben egy igen díszes, tükrös termet építettek fel őfelsége számára a vacsorához, másnap pedig 40 hintóval kikocsiztak a fácánosba, majd vadállatok viadalát tekintették meg a díszebéd előtt. Idén augusztus 9-én és 10-én a Barokk Kastélynapok nevet viselő kétnapos történelmi fesztiválon ismét felelevenednek a régmúlt eseményei.

Magyarország legnagyobb alapterületű barokk kastélyát 1735 körül kezdte építtetni a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal  (1694–1771) gróf.  A kettős U-alakú, 8 szárnyból álló épülethez az északi oldalon templom, narancsház és fürdő tartozott, míg a déli oldalon az istállók és a lovarda kapott helyet. Az épület egyedi építészeti megoldásai mintaként szolgáltak a magyar barokk kastélyok számára. 



Gödöllői kistérséget számos egymással érintkező földrajzi-néprajzi és kultúrtörténeti tájegység együttese alkotja.
A főváros keleti szegélyétől a Mátra nyugati vonulatáig és az Alföld északi peremétől egészen a nógrádi dombokig terjed. Középpontjában Gödöllő, a Grassalkovichok építtette csodálatos barokk kastéllyal, mely Magyarország legnagyobb barokk épületegyüttese, a legendás emlékű Erzsébet királyné és Ferenc József császár magánéletének bensőséges színtere volt. A királyi kastély ma is szerteágazó kapcsolatokat tart fenn Schönbrunnal, Bad Ischllel, az Augsburgi Régióval és Unterwittelsbachhal. Számos európai kulturális valamint turisztikai programban meghatározó partnerként képviseli és jeleníti meg térségünket. A történelmi korok hangulatát idéző építészeti emlékek mellett nyugalmat árasztó, ligetes pusztákon kanyargó patakok, mosolygós dombhátak és a Palócföld kacskaringós utcái mesébe illő házikóival, faragott oromzatdíszeivel és aprócska, muskátlis ablakaival fogadják a látogatókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése