"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 9., szombat

Kurultaj 2014. - Bugac

 Mi a Kurultáj?

  A Kurultaj szó illetve ennek változatai az altaji nyelvekben (ezen belül főként a különböző török nyelvek nagy részében) törzsi gyűlést jelent. Ez a szó a törzsi rendszerben és az erre épülő törzsi szövetségekben élő sztyeppei lovasnomád kultúrák szinte mindegyikében megtalálható vagy megtalálható volt. A lovasnomád magyar törzsek is tartottak törzsi gyűléseket (ezt a korabeli bizánci és arab források is megemlítik) amelyek fontos szerepet játszottak a közösség életében. Ilyen törzsi gyűlésen döntöttek sok fontos kérdésben illetve ilyen alkalmakkor találkoztak a különböző törzsek vezetői, valamint gyakran a több törzset is érintő hadivállalkozásokról tanácskozhattak. Tehát a törzsi gyűlés az ősi magyar kultúra része. A magyar irodalmi múltban is szerepel néhány utalásban, valamint Jókai Mór, Bálványosvár című regényében, ahol leírja: ”a székelyek körültajt ültek”.

 Ma a Kurultaj- Magyar Törzsi Gyűlés a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Kurultaj ötödszörre

A résztvevő nemzetek és törzsek listája: azeri, avar, baskír, bolgár, balkár, burját, csuvas, gagauz, kabard, karacsáj, karakalpak, kazak, kazakisztáni madjar, kirgiz, kumik, mongol, nogaj, üzbég, üzbegisztáni madzsar, tatár, török, tuvai, türkmén, ujgur, yakut, magyar.
Ősök Sátrai régészeti, antropológiai kiállítások
A Kurultaj egyik legsikeresebb eleme az Ősök Sátra nevezetű antropológiai és régészeti kiállítás, amelyet több múzeum együttműködésével két óriásjurtában rendeznek be. Idén az egyik sátorban magyar és avar kiállítás, a második sátorban bemutatkozik a szkíta (szarmata) világ. A 2014-es Magyar Törzsi Gyűlés egyik meglepetése lesz, hogy a két kiállító jurta közé felépül egy óriási méretű hun sátor. A több, mint 20 méter átmérőjű jurtában a hun korszak elevenedik fel.
Atilla Sátra, “A hunok bejövetele” félkörkép
A világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készülő jurtájában a régészeti kiállítás mellett megcsodálhatjuk “A hunok bejövetele” című hatalmas félkörképet. A több mint 20 méter hosszú festmény tisztelgés a Kárpát-medencében birodalmat kialakító Atilla nagyfejedelem előtt. Az “Atilla Sátor” antropológiai és régészeti kiállítását egy tudományos szakértői csapat koordinálja. A három óriás jurtából álló “Ősök Sátrai” kiállítási együttes hat intézmény összefogásával valósul meg. A tárlat komplexum összeállításában részt vesz a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Móra Ferenc Múzeum – Szeged, a Munkácsy Mihály Múzeum – Békéscsaba, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, és a Thorma János Múzeum Kiskunhalas.
Avar és magyar páncélos lovasok felvonulása, hun vezéri viselet, hun sereg
A 2010-es Kurultaj legnagyobb szenzációja, az avar páncélrekonstrukció volt, 2012-ben a honfoglalás kori magyar páncélosok csapatai is megjelentek. 2014-ben pedig megcsodálhatunk egy hun kori vezéri viseletet amely eredeti hun leletekből készült szemkápráztató rekonstrukció lesz. A hun vezért csapata fogja követni a küzdőtéren.
Kísérleti régészeti bemutatók
A korabeli bronzöntési technológiát régészek és bronzművesek mutatják be igen látványos formában.
Nomád lovas és íjász versenyek
A Turán Szövetség nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre (kökpar – buszkasi) versenyeket, valamint egyedülálló íjász akadályversenyt hirdet értékes nyereményekkel. Az íjász távlövés világrekordját a Kurultajon állította be, Mónus József világbajnok. 2014-ben a magyar Köböre bajnokság nemzetközivé válik, hiszen újdonságként kazak és üzbég lovascsapatok is részt vesznek rajta.
Gyalogos – páncélos párbajverseny
A páncélos-gyalogosok “párbajversenye” nagy közönségsikerre számíthat, melyen a résztvevő versenyzők jelentős díjakért szálnak harcba.
Lovas harci bemutatók a legjobbaktól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése