"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 2., szombat

Sárga vagy görög

Görögdinnyét enni jó, hiszen kellemesen édes, hűsítően lédús, sőt még a színe és az illata is kényezteti az érzékeket.  Nemcsak élvezeti szempontból hasznos azonban, ha gyakran harapunk bele egy-egy mosolygó dinnyeszeletbe, hanem az egészségünknek is jót teszünk vele, hiszen a görögdinnye összetétele minden szempontból ideális.




A legkorábbi ismert dinnyeszüret nagyjából ötezer évvel ezelőtt történt az ókori Egyiptomban. Azért tudjuk ezt olyan biztosan, mert hieroglifákkal is megörökítették az eseményt, illetve a fáraók túlvilágra szánt ellátmányába is gyakorta raktak görögdinnyét. Hogy pontosan honnan származik, azt nem tudjuk, de feltételezhető, hogy a Kalahári-sivatag környékén van az őshazája. Hamar elterjedt azonban világszerte, a 10. században Kínában már termesztették, a 13. században pedig Európában is megjelent a mór hódítóknak köszönhetően. Ma már több mint ötszáz fajtája létezik a nemesítésnek köszönhetően, így válogathatunk kedvünkre, ha egy kis görögdinnyére vágyunk.
Amellett, hogy közkedvelt csemege volt, kezdettől fogva kiaknázták kedvező egészségügyi hatásait is. Az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyák tejtermelésének növelésére használták, de hamar felismerték vízhajtó és emésztést segítő hatását is. Lábadozókat is gyakran kínáltak görögdinnyével, mert vértisztító hatásánál fogva elősegíti a felépülést.  /étel+ital/

Szépüljünk dinnnyével..


 
A sárgadinnye sok C-vitamint tartalmaz, ami remek bőrmegújító.Ha összeturmixolunk egy kisebb uborkát, egy szelet sárgadinnyét, és egy egész tojást, akkor kiváló arcmaszkot kapunk, amelyet negyedórán keresztül hajyuk fenn a vonásainkon. Ez a gyümölcs a hajnak is jót tesz. Egy fél banánt, két szelet sárgadinnyét aprítsunk fel, a péphez adjunk két kávéskanálnyi olívaolajat és egy evőkanálnyi joghurtot. Tizenöt percen keresztül hagyjuk a hajon, majd langyos vízzel mossuk le.

A görögdinnye hidratálja a bőrt, védi és javítja a szerkezetét is. Egész testre is használhatjuk a nyugtató hidratáló görögdinnyés kencét. Néhány szelet dinnyét magozzunk ki, villával nyomjuk össze, keverjük el 2-3 kanálnyi akácmézzel, s ezzel kenjük be e bőrt. Hagyjuk hatni 20 percig, majd langyos vízzel  mossuk le.Még a napégést is enyhíti.  Ragyogó, puhább lesz a bőr, ha egy evőkanálnyi görögdinnye levét összekeverjük egy egy kanálnyi natúr görög joghurttal. A joghurtban lévő tejsav és enzimek ugyanis segítik a bőr gyengéd tisztítását és hámlasztását, míg a görögdinnye hidratáló, ráadásul gyógyító hatású.

/fanny/szépség/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése