"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 7., csütörtök

Amikor magas a páratartalom

A sok csapadék és a meleg miatt a trópusi esőerdők klímájára jellemző az időjárás, sokan úgy érezhetik, mintha folyamatosan egy fóliasátorban lennének.

A páratartalom megadja, hogy az adott hőmérsékletű légkör maximális párakapacitásához képest hány százalékát éri el a levegőben a vízgőz mennyisége.

A légutak szempontjából az ideális páratartalom értéke 40-60% között van. Ha 40%-nál kisebb, akkor a nyálkahártyák kiszáradása, ha 60%-nál nagyobb, akkor a test túlmelegedése fenyeget. A magas páratartalom miatt ugyanis nem tudunk normálisan izzadni, aminek egyik legfőbb funkciója éppen testünk hűtése lenne.

Az izzadás hűtő funkciója azonban csak akkor működik, ha az izzadtság elpárolog a bőrünkről. Ha a levegő nedvességtartalma magas, akkor nem lesz képes felvenni a bőrfelszínen lévő folyadékmennyiséget, így nincs párolgás, és a szervezetünk nem fog tudni lehűlni. Ráadásul a hűtőhatás elmaradása miatt az izzadás fokozódik, emiatt pedig jelentős mennyiségű folyadékot és ásványi sót veszítünk.

A magas páratartalom nem csak komfortérzetünket rontja, komoly egészségügyi problémák is kialakulhatnak. A túlzott izzadás miatt a szervezet folyadékháztartása felborulhat, a folyamatos folyadékvesztés pedig a vér besűrűsödéséhez és a vérnyomás csökkenéséhez vezet. A vér besűrűsödése azért veszélyes, mert hozzájárul a vérrögképződéshez, a vérrögök pedig az ereket elzárva szívinfarktust, sztrókot, embóliát okozhatnak.
A fokozott verejtékezésnél nem csupán folyadékot, hanem létfontosságú sókat (káliumot, nátriumot és magnéziumot) is veszítünk. Ezek hiánya szívritmuszavarokat idézhet elő.

Fogyasszunk minél több folyadékot, hogy az izzadás során elvesztett vizet pótoljuk. Mivel ezzel párhuzamosan az elvesztett sók pótlása is létfontosságú, a legjobb választást a természetes ásványvizek jelentik.

/origo/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése