"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 31., vasárnap

Tengerszint emelkedés

A tengerszint jelentős  emelkedés biztosan bekövetkezik, ebben egyetértenek a tudósok, legfeljebb abban van eltérés mikor.  De a kutatások alapján elégé valószínű, hogy az évszázad végére, vagyis már egy emberöltő múlva már egy méterrel magasabb lesz a tenger.

A tengerszint-emelkedés a klímaváltozással együtt járó egyik legnagyobb fenyegetés. A melegedő éghajlat hatására növekszik az óceánok térfogata, gyorsabban olvadnak a gleccserek, illetve a sarkvidékek bizonyos területeinek jégtakarói. A kutatók ugyanakkor bizonytalanok azt illetően, hogy a jégtakarók miként fognak reagálni az emelkedő globális átlaghőmérsékletre és klímaváltozásra.
A szakemberek számára most annak a megállapítása a legnagyobb kihívás, hogy a grönlandi és nyugat-antarktiszi jégtakarók olvadása milyen mértékben köthető természetes változási folyamataikhoz, és mennyiben az üvegházgáz-kibocsátáshoz, amelyért viszont az emberiség felelős.

Egyelőre megállíthatatlan a tengerszint emelkedése
"Egy friss tanulmány szerint még abban az esetben sem állna meg a világtenger szintjének emelkedése, ha drasztikusan visszafognák az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását.

Az ausztrál kutatók modellszámításai szerint, ha az ÜHG kibocsátás azonnali visszafogása következtében az atmoszféra átlaghőmérséklete 100 év alatt 0,83 Celsius fokkal csökkenne, abban az esetben is, egy évszázad alatt a világóceán szintje globálisan 14,2 centiméterrel emelkedne. Ha az ÜHG kibocsátás szintje csak enyhébben csökkenne, úgy 2100-ra a tengerszint 32 centiméterrel, 2300-ra pedig közel másfél méterrel emelkedne meg. A jelenlegi kibocsátás (emisszió) mellett, a prognosztizált emelkedés 100 év alatt érheti el a másfél méteres tengerszint emelkedést. '
/Forrás: The Explorer World

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése