"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 14., csütörtök

Barlangászok világnapja - augusztus 14.

Ezen a napon hunyt el balesetben Marcell Loubens barlangász. Emlékére e napon tartják világnapjukat a barlangok kedvelői.

A barlangok végigkísérték az emberiség történetét. Az őskorban menedékként használták őket vagy temetéshez, vallásos szertartásokhoz. Napjainkban a kutatók tanulmányozzák a barlangokat, mert azok felfedhetik a korábbi klimatikus viszonyokat.

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre. A felszín alatti természeti értékei, – az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai – 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség listájára.A barlangok végigkísérték az emberiség történetét. Az őskorban menedékként használták őket vagy temetéshez, vallásos szertartásokhoz. Napjainkban a kutatók tanulmányozzák a barlangokat, mert azok felfedhetik a korábbi klimatikus viszonyokat
 

A barlangok végigkísérték az emberiség történetét. Az őskorban menedékként használták őket vagy temetéshez, vallásos szertartásokhoz. Napjainkban a kutatók tanulmányozzák a barlangokat, mert azok felfedhetik a korábbi klimatikus viszonyokat.

Az Ochtinská-i -aragonitbarlang a közép-szlovákiai Rőcei-dombvidéken ) helyezkedik el és szószerint világkülönlegesség és a földalatti karszt egyedülálló természeti jelensége. Főleg az aragonit kitöltések gazdagságával és egyediségével, valamint a különleges földalatti térségek fejlődésével kelti fel a figyelmet.

Jelentőségének és egyedi díszítésének köszönhetően az UNESCO Világ és Kuturális és Természeti Örökségének a listájára is felkerült.


A barlang 145 m hosszú tárnán át közelíthető meg, amely a 642 m tengerszint feletti magasságban található barlangtérségekbe torkollik. A 300 m teljes hosszából 1972 óta 230 m a nyilvánosság számára is elérhetővé vált. Nem nagy barlangról van szó, azonban rendkívül értékes. Az értékét az aragonit díszítése alkotja (főleg a Várkastély szíve képződmény ismert), amely a saját nemben egyedülálló Közép-Európában, miközben az egész világon csak néhány hasonló barlang létezik.

Az Ochtinská-i -aragonitbarlangot 1954-ben fedezték fel. A fehér és kékesszürke kristályosodott mészkő lencséjében képződött, amely más kémiai folyamatok által keletkezett légköri vizek kőzetei között található.

A gazdag és tarka tű, spirál és vese képződmények formáját felöltő aragonit kitöltés a hasonló korallcsomókkal csodálatos képek nem mindennapi, különféle keverékét hozza létre. A legszebb helynek a Tejút termet tartják. A mennyezet hasadékaiban levő fehér aragonit fürtök a lámpák fényénél úgy világítanak, akár a Tejút csillagai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése